Vērtējot dzērienu, aromātam ir milzīga nozīme. Tas sniedz pirmo iespaidu par vīnu, un rosina vai tieši pretēji attur mūs no tā baudīšanas.
Jūnija sākumā vairākas dienas pavadīju Austrijā, kur saskāros ar kādu senu paziņu – vīnu no
gelber muskateller vīnogām. Lai arī nosaukums kādam var likties mazpazīstams, taču tas ir Austrijā sastopams sinonīms vienam no vispopulārākajiem muskatvīnogu paveidiem, kas plašā pasaulē pazīstams kā
muscat blanc à petits grains. Jāsaka, ka šai šķirnei nosaukums ir samērā maldinošs. Krāsas ziņā tā var būt gan gaiši dzeltena, gan rozīgi sarkana. Iespējams, šī iemesla dēļ to mēdz saukt arī par dzelteno vai pat brūno muskatvīnogu.
Daudziem vīni no muskatvīnogām asociējas ar kaut ko saldu. Tomēr ne vienmēr tas tā ir. Daudzus gadus atpakaļ es pirmo reizi sastapos ar šo izteikti sauso
gelber muskateller. Es biju šokā!!! Vīns bija tik aromātisks, ka to vajadzētu nevis dzert, bet lietot kā smaržas. Toreiz es teicu: „Nē, kaut kas tāds nav manai gaumei. Es smaržas nedzeru. ” Gāja laiks un manas domas par šo vīnu nemainījās. Līdz brīdim, kad jūnijā, kad Austrijā gaisa temperatūra sasniedza +30 grādus, es atkal ar to sastapos. Šoreiz manas domas bija pilnīgi pretējas: „Fantastisks vīns, kas perfekti atsvaidzina! ”
Pirms kāda laika arī Latvijā ir parādījās vīns no
gelber muskateller. Runa ir par
Domane Wachau Terrasen gelber muskateller 2014. Aromātā ļoti smaržīgs. Ceriņi, ievas, jasmīni un citrusi. Garšā viegls, izteikti sauss. Citroni, un nedaudz apelsīni.