Aplūkojot lielveikalu pašus zemākos plauktus var redzēt lielu daudzumu Austrumeiropas vīnu. Latvijas iedzīvotāji to iecienījuši galvenokārt to zemās cenas dēļ, jo liela daļa no tiem ir visai zemas kvalitātes. Nezinu, kas tur ir pie vainas? Mūsu pircēji kas negrib pirkt kaut ko labāku, bet dārgāku vai pārdevēji, kas negrib riskēt ar nepieprasītu produkciju. Neraugoties uz to, agri vai vēlu augstas klases Austrumeiropas vīni pie mums būs masveida parādība. Kamēr tas vēl nav noticis, jāsamierinās ar dažiem izņēmumiem. Viens no vīniem, par kuru kvalitāti man nekad nav bijis jāšaubās ir Tokaji Aszu. Šis ir ļoti savdabīgs deserta vīns, kas top pēc unikālas tehnoloģijas. Vīnam paredzētās ogas tiek ievāktas oktobrī. Pašas saldākās, dižciltīgās puves - Botrytis cinerea (ceru, ka ar šo nosaukumu esat jau sastapušies) skartās vīnogas atsevišķi, pārējās ogas atsevišķi. Saldās ogas sasmalcina līdz iegūst biezu masu. Vēlāk noteiktu daudzumu, ko izsaka tradicionālā ungāru mērvienībā puttonyos (1 puttonyos = 25 kg), šīs masas piegāž parastam labas kvalitātes vīnam. Tad visu to vairākas dienas mērcē, maisa un pēc tam vēlreiz spiež sulu. Tālāk iegūto vīnu vismaz 2 gadus iztur ozolkoka muciņās. Atkarībā no puttonyos daudzuma (3, 5, retāk 6) vīns galarezultātā ir mazāk vai vairāk salds. Jo vairāk puttonyos jo saldāks un arī dārgāks vīns Pēc šādas metodes darinātos saldos vīnu var atšķirt pēc uz etiķetes minētā nosaukuma Aszu + puttonyos skaits.

St Stephan´s Crown, Aszu 5 puttonyos 2005 ir laba cenas un kvalitātes attiecība. Aromātā nedaudz medus, grauzdētas mandeles. Garšā saldas plūmes, rieksti, un ne pārāk saldas aprikozes. Lai arī pēc tehniskajiem datiem vīnam vajadzētu likties saldākam, tomēr šī garša ir paslēpusies zem viegli skābenas sākotnējās garšas virskārtiņas. Tieši šī specifiskā ungāru furmit vīnogām raksturīgā it kā nedaudz oksidējuša vīna piegarša piešķir vīna savu garšas individualitāti, kas atšķir to no citiem deserta vīniem.
Cena MAXIMA XXX ap 10 Ls.