vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Vīni maina ēdiena garšu


2007. gadā, Rīgā notika Ziemeļu garšas nedēļa, kuras ietvaros notika vairāki pasākumi, kuros piedalījās labākie skandināvu virtuves meistari. Toreiz Kopenhāgenas  restorāna  –  Noma vīnzinis, kura vārdu vairs neatceros,  demonstrēja ziemeļu ēdienu saderību ar vīnu. Joprojām atceros tās fantastiskās pārvērtības, ko piedzīvoja bezgaršīga menca kombinācijā ar vīnu. Tad es pirmo reizi pa īstam sapratu to, cik būtiski vīns spēj mainīt ēdiena garšu. Šo notikumu es atcerējos, kad Rīgā viesojās slavenās Itālijas vīna darītavas Ceretto  pārstāvis Frederiko Ceretto. Restorānā Biscuit notika tika prezentēta šo vīnu saderība ar ēdienu. Lielu iespaidu uz mani atstāja divu baltvīni kurus varēja nobaudīt pie  doradas kapračo ar rabarberu mērci un pie laša tartara ar pipariem, parmezāna siera un grauzdiņiem.
Abi baltvīni vīni nāk no Pjemontas, kas  slavena ar saviem sarkanajiem vīniem







Ceretto blange Langhe Arnesis 2011
, kas taisīts no vietējās arnesis vīnogu  šķirnes ir viegls, gaisīgs un ļoti augļains. Aromātā maigi citrusi, nedaudz saldeni āboli. Garšā tie paši citrusi un greipfrūti un nedaudz saldenas melones. Neraugoties uz to vīns ir pietiekami sauss. Pateicoties īpašai tehnoloģijai, tas ir nedaudz gāzēts. Šis efekts kas tam piešķir papildus svaigumu, kas to padarīs īpaši interesantu karstā vasarā.
Kombinācijā ar šo vīnu manis minētais ēdiens liekas ļoti viegls un elegants






















Ceretto Arbarei Langhe Bianco 2008
veidots no riesling vīnogu šķirnes. Pēc rūgšanas procesa beigām, lai vīnam piešķirtu papildus garšas nianses tas 3 mēnešus ir izturēts kopā ar rauga nogulsnēm un pēc iepildīšanas pudelē papildus nostādināts 6 mēnešus. Garšā tas tikai attāli neatgādina otrpus Alpiem esošos vācu rislingus. Aromātā citrusi, minerāli. Garša nedaudz smagnēja un apaļa. Dominē nedaudz greipfrūti,  laims un aprikozes. Liekas ka tas būtu kādu laiku pavadījis ozolkoka mucās.  Ļoti nopietns, strukturēts vīns, kas prasās pēc ēdiena. Ar šo vīnu ēdiens liksies kā pilnvērtīgs un sātīgs otrais ēdiens. Tajā nebūs ne miņas no viegluma.














Šis piemērs parāda, ka vīns nav tikai vienkāršs  padzēriens slāpju veldzēšanai. Tas darbojas kā pilnvērtīgs ēdiena komponents. Kā gan savādāk, jo kombinācijā ar dažādiem vīniem viens un tas pats ēdiens garšos dažādi.

Komentāri (0)  |  2013-04-04 00:32    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ