vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Pascal Bouchard Chabli


  Īsi pirms Lieldienām man palaimējās nogaršot vairākus izcilus Chabli no Pascal Bouchard vīna darītavas. Visi degustētie vīni bija izcili, un katra to garšas nianse lika noprast, ka runa ir tieši par Chabli, nevis kādu citu chardonnay vīnogu vīnu. Šajos vīnos nevienā mirklī nebija mājiena uz kaut kādu lētumu vai vienkārši komerciālu piegājienu, kas diemžēl ir raksturīgu daudziem Chabli ražotājiem. Degustētie Pascal Bouchard vīni nav paredzēti  masveida pircējiem.  Tie ir pietiekoši dārgi un lai tos novērtētu jābūt cilvēkam, kas ir uzkrājis zināmu pieredzi un spēs novērtēt šo vīnu garšas nianses un sabalansētību.

Un tātad man palaimējās novērtēt šādus Latvijā pieejamus Pascal Bouchard vīnus

  • 1. Cablis La Classique 2010. (cena ap 11 Ls)

Aromātā augsta skābe, kaļķainās Chabli augsnes. Garšā izteikti svaigi citrusi, sulīgi zaļie augļi, zaļi āboli. Lielisks vīns, lai izceltu kaut ko ļoti neitrālu, jo pilda garšvielu funkciju. Der arī kā aperatīvs.

  • 2. Chablis Vieilles Vignes 2009 (cena ap 13Ls)

Aromātā līdzīgs iepriekšējam, savukārt garšā jau parādās tiko jaušama vaniļa. 30 % šī vīna ir izturētas lietotās franču ozolkoka mucās. Muca vīnam piešķir tikai garšas struktūru un, nesamazinot skābes līmeni, padara to it kā nedaudz eļļaināku un nopietnāku. Ar jūras veltēm vai netreknām saldūdens zivīm.

  • 3. Chablis 1er Cru Beauroy 2010 (cena ap 16 Ls)

Atkals aromātā jūtami izteikti minerāli. Liekas, ka šī izteikti kaļķainās augsnes smarža Pascal Bouchard firmas zīme. Maigāks un it kā nedaudz saldāks par iepriekšējiem, bet jebkurā gadījumā ir ļoti svaigs ar augstu skābi un minerāliem.  Šim vīnam ir fantastiski ilga pēcgarša. Varētu būt labs ar lasi vi kādu ne pārāk treknu gaļas ēdienu.

  • 4. Chablis 1er Cru Montmains Vielles Vignes 2010 (cena ap 19 Ls)

Pirmais, kas nāk prātā ir vaniļa un minerāli, pēc tam balti ziedi. Garšā liekas citrons ar vaniļu. Pagaidām abas šīs garšas vēl nav līdz galam saradušas, tāpēc rekomendēju to dekantēt vai nolikt plauktā uz dažiem gadiem.

  • 5. Chablis Grand Cru Lanchot 2007 (cena ap 35 Ls)

Aromātā svaigi greipfrūti un dolomīts. Nedaudz vēlāk parādās neliels saldumiņš. Garšā ozolaini minerāli un citrusi. Pēcgarša nedaudz rūgtena, toties fantastiski ilga. To var droši turēt. Pēc pāris gadiem vīns kļūs tikai labāks. Par to varēju Pārplicināties pagaršojot šo paši tikai 2002. ražas gada vīnu. Lai arī šim baltvīnam jau bija vairāk kā 10 gadu, likās ka tas ir tikai nesen ogas ir novāktas no kūma.

  • 6. Chablis Grand Cru Les Clos 2007 (cena ap 43 Ls)

Sākotnējais aromāts nedaudz pieklusināts, tomēr pastāvot glāzē tas uzplaukst un līdztekus citrusu aromātiem parādās arī kaut kas no medus, Les Clos garša ir neticami koncentrēta un sabalansēta. Šim vīnam noteikti ir vēl vismaz 10 gadus ilgs glabāšanas potenciāls. Palaimējās pagaršot Les Clos 2002. gada ražas vīnu un arī to var droši glabāt vēl pāris gadus.

 

Lai arī pirmie vīni bija pastāvējuši glāzē jau aptuveni stundu, tie joprojām bija svaigi un ne par matu nebija kļuvuši sliktāki. Šī degustācija man parādīja Pascal Bouchard vīnu stilu - minerāli un citrusi. Tāpat man škiet, ka šie ir vieni no vislabākajiem Chabli, ko es Latvijā esmu dzēris.

 

Komentāri (0)  |  2012-04-06 00:40    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ