vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Appassimento metode Valpolicella Classico Superiore ražošanai


Viens no, manuprāt tipiski netipiskajiem Veneto reģiona vīniem ir Tedeschi "Capitel dei Nicalo" Appassimento  Valpolicella Classico Superiore 2008 DOC.

Vispirms man jāpaskaidro, ka ar nosaukumu Valpolicella pārsvarā figurē par samērā vienkāršs, ne pārāk dārgs vīns, kas bieži viens nemaz netiek izturēts ozolkoka mucās. Vārds superiore tikai nozīmē, ka vīns ir izturēts ilgāk un tam ir par vienu grādu lielāks alkohola saturs. Šis bija divas reizes dārgāks (10.50 Ls), kā daudzi citi. Par pirkumu izšķiros jo ražotāja nosaukums Tedeschi, man asociējas ar stabilu kvalitāti, bet uz etiķetes figurēja maģiskais nosaukums appassimento. Šis vārds apzīmē vīna darīšanas tehnoloģiju, kuras laikā vīnogas pēc novākšanas vēl speciāli tiek žāvētas. Veronas apkārtnē tā ir ļoti populāra metode, pēc kuras top tādi dārgi un ļoti prestiži vīni, kā Amarone un Reciotto. Tas it kā būtu tipiski. Tomēr tas, ka šī tehnoloģija tiek izmantota, lai ražotu arī vīnu, kas pircēju aprindās nekotējas tik augstu man, bija jaunums. Aromātā tumšie ķirši, upenes un pavisam nedaudz zemes un saldenas vaniļas. Garšā ļoti sulīgas un pilnmiesīgas ogas ar elegantām un labi sabalansētām miecvielām pēcgaršā.









Pēdējo gadu laikā Amarone ražotāji no tirgotāju puses izjūt diezgan spēcīgu spiedienu, kas vērsts uz cenu samazināšanu. Taču tiecoties pēc zemākas cenas, cieš kvalitāte.  Amarone vīnam ir laba reputācija tāpēc cilvēki to labprāt pērk nešķirojot to ražotājus un garšas īpatnības. Galvenais ir cena. It sevišķi ja tā ir mazāka par 20 Ls. Esmu pagaršojis dažās šādas, nosacīti lētās, Amarones. Lai arī tie t nav slikti vīni, tomēr garās ziņā es nekad tos neasociētu ar šo slaveno itāļu vīnu. To garša nav tik bagātīga un piesātināta. Tie ir vieglāki un augļaināki un atgādina Valpolicella Superiore. Vīnogas, ko izmanto Tedeschi "Capitel dei Nicalo" ražošanā vienu mēnesi ir žāvētas (Amarone vajadzībām tās parasti žāvē 3-4 mēnešus) un aptuveni 2 gadus pavadījis ozolkoka mucās + 6 mēneši pudelē (Amarone ozolkokā jāiztur vismaz 2, bet tirdzniecībā tas nevar nonākt ātrāk kā pēc 2.5 gadiem). Kā redzams, pēc tehniskajiem parametriem Tedeschi „Capitel dei Nicalo" ir samērā tuvu Amarone, tomēr formāli neizpilda visas prasības lai varētu saukties šajā vārdā. No ražotāja puses Valpolicella Superiore nosaukuma lietošana liecina par godīga attieksme un pret pircēju, jo man tas norāda uz augļaina vidēji smagnēja vīna stilu, kādu es arī sagaidīju nopērkot šo vīnu.

Vismaz man šis vīns noteikti liekas daudz izteiksmīgāks un sarežģītāks par lētākajām lielveikalos nopērkamajām Amarone versijām, lai arī formāli jābūt otrādi.

Komentāri (0)  |  2012-01-05 20:58    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ