vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Gustave Lorentz (Alsace) vīnu piezīmes






Francijas ziemeļos pie pašas Vācijas robežas atrodas ļoti specifisks vīna reģions - Elzasa. Šeit saražotais vīnu daudzums veido ļoti nelielu tikai - 1.5 % no visiem Francijas vīniem.  Pārsteidzoši, taču  Latvijas tirgū ir pārstāvēti  neproporcionāli  daudz šī reģiona ražotāju. Iespējams, latviešiem ļoti patīk šie vīni. Šonedēļ  bija iespēja pagaršot samērā plašu pie mums sastopamā ražotāja - Gustave Lorentz vīnu klāstu. Pats ražotājs savus dzērienus uzsvērti pozicionē kā vīnus pie ēdiena. Nevelti, tie ir atrodami daudzu pasaules labāko restorānu vīna kartēs. Šim apgalvojumam noteikti var piekrist, jo atsevišķi vīni prasīt prasās pēc ēdiena. 

 Tā kā ražotājs uzsvaru liek uz vīnu un ēdienu saderību, tie ir paredzēti izplatīsanai tā saucamajam HoReCa (viesnīcas+restorāni) sektorā.  Paši ražotāji nemaz nevēloties ka šie vīni tiktu tirgoti veikalos, taču varbūt paveiksies un izdosies viņus pierunāt un tos ieraudzīsim kādā specializētā vīnu veikalā.


 Gustave Lorentz Cremant d'Alsace Brut  (var parādīties vasarā)

Dzirkstošais vīns, kas gatavots pēc tādas pat tehnoloģijas, kā turpat 2 stundu brauciena attālumā esošā Šampaņā.  Vidēji maigs ar riekstu, grauzdētas baltmaizes un ābolu smaržu.  Burbuļi nav pārāk spēcīgi, kas kādam var arī nepatikt, taču tie turas pietiekami ilgi. Šāds, nedaudz atturīgs, stils to padara maigāku un iespējams  arī aromātiskāku.   Dzēriens pagatavots no pinot blanc, pinot noir un chardonnay šķirnes vīnogām.  Interesanti, ka no pēdējām vīnogām Elzasā ir atļauts ražot tikai dzirkstošos vīnus. Parastos baltvīnos chardonnay vīnogas nekad nebūs sastopamas.










 Gustave Lorentz Muscat d'Alsace Reserve 2008.

Vispirms gribu uzsvērt, garša ļoti spēcīgi atšķirsies no pie mums tik pierastiem, viegliem, aromātiskiem un nedaudz saldeniem vīniem no citām muskatvīnogām.  Šis ir izteikti sauss vīns ar citroniem, akcijas ziediem aromātā. Garšā tāpat dominē izteikti un agresīvi citrusi. Savukārt pēcgaršā parādās krustnagliņas un citas garšvielas. Iespējams, ka vīns daudziem, šī agresīvā un nedaudz parupjā rakstura dēļ nepatiks, taču būs pietiekami daudz kam šāds netipisks stils liksies ļoti interesants.  Vīns varētu būt lieliska alternatīva Jaunzēlandes sauvignon blanc cienītājiem.










 Gustave Lorentz Pinot Blanc Reserve 2009 (var parādīties vasarā)

Viegls, it kā nedaudz  gaisīgs vīns. Aromātā maigi citrusi un pavisam nedaudz minerāli. Sākumā liekas ka tas ir pat nedaudz saldens, taču tas ir tikai pirmais iespaids. Vīns ir sauss un elegants, kāds arī paliek visu laiku. Prasās pēc nedaudz treknas zivs vai pat gaļas.













 Gustave Lorentz Riesling Reserve 2008 (pieejams Latvijā, iespējamā cena restorānā 20Ls)

Aromātā zaļi āboli un pat ērkšķogas. Vēlāk parādās kaut kas no persikiem. Garšā līdzīgi - sākumā izteikti skābi citrusi, vēlāk tie kļūst nedaudz saldenāki un gatavāki ar minerālu notīm. Nedaudz vilšanos sagādā neizteiksmīgs  nobeigums, taču tas netraucē vīnu baudīt ar ēdienu.

 











 Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim Vielles Vignes 2005 (pieejams Latvijā, iespējamā cena restorānā - 40 Ls)

Šis jau  ir absolūti pavisam cita veida vīns no riesling vīnogām, kuras nākušas no vislabākā Gustave Lorentz ģimenei piederošā vīna dārza.  Šis ir lielisks klasiska augsta līmeņa vīna paraugs. Aromātā izteikta tā saucamā tikai riesling vīnogām raksturīgā petrolejas smarža, kas kopā ar zaļiem āboliem, citrusaugiem un ziediem veido neaizmirstamu, nedaudz pikantu un ļoti spēcīgu smaržu. Neraugoties uz samērā augsto skābuma līmeni garšā, tas liekas trekns un apaļš.  Noteikti ies kopā ar tikpat treknu pīli.

 







 Gustave Lorentz Pinot Gris Reserve 2008 (var parādīties vasarā)

Pēdējos gados arvien populārāka ir pudeļu aiztaisīšana ar skrūvējamiem korķiem. Arī  Elzasai šī mode nav gājusi garām un šim Gustave Lorentz vīnam ir tieši šāds korķis. Vīns ir samērā vienkāršs un labi dzeras. Aromātā trekni pārgatavojušies augļi,. Garša arī ir jūtami, it kā  konservēti āboli, persiki, žāvētas aprikozes. Manuprāt ļoti universāls vīns, kas derēs ar jebkuru ēdienu.













 Gustave Lorentz Pinot Gris Grand Cru Altenberg de Bergheim 2005

Vēl treknāks, vēl biezāks un garšas ziņā koncentrētāks vīns par iepriekšējo. Garšā jau parādās medus notis, kas liecina, ka vīnogās ir bijis daudz cukura. Pēcgaršā pikanti apelsīni, ingvers. Vīns ir lielisks, tomēr man pietrūkst skābes, kas to padarītu dzīvāku.













 Gustave Lorentz Gewurztraminer  Reserve 2008 (pieejams Latvijā, iespējamā cena restorānā - 22 Ls)

Man Elzasa vispirms asociējas ar vīniem no gewurztraminer  vīnogu šķirnes. Jā, arī citur tā tiek audzēta, bet nekur citur šie vīni nav tik spēcīgi, reizē aromātiski, apaļi un ar pietiekami augstu skābes līmeni.  Aromātā saldeni ziedi, garšā sulīgi mandarīni, greipfrūti.  Pēcgaršā nedaudz medus ar pikantām garšvielām.  Vīns ies kopā ar spēcīgām uzkodām un iespējams, ka pat ar nesaldām kūkām.












 Gustave Lorentz Gewurztraminer  Grand Cru Altenberg de Bergheim 2002 (pieejams Latvijā, iespējamā cena restorānā - 45 Ls)

Vēl viens ražotāja supervīns. Aromātā šai vīnogu šķirnei raksturīgie rožu ziedi, eksotiskie augļi un šūnu medus. Vīns nav salds, bet par sausu to arī ir ļoti grūti nodēvēt. Drīzāk var teikt - maz skābes, daudz treknuma. Vīnā  spēlējas saldenu eksotisku garšvielu, nedaudz rūgtenu greipfrūtu, mango un nedaudz saldenu apelsīnu garšas.  Man personīgi tas asociējas ar cūkgaļu, un šķovētiem kāpostiem. Iespējams, ka labi ies kopā arī ar  spēcīgiem sieriem.

Komentāri (0)  |  2010-04-09 01:30    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ