vinzinis.lv

 

Weninger biodinamiskie vīni


Ja man jautā, par aktuālo vīnu modē, tad es droši varu atbildēt – tie ir biodinamiskie vīni.
Saule, zeme, kosmosa un dabas spēks. Tā īsumā varētu raksturot šo visai oriģinālo saimniekošanas veidu, kuram pievēršas aizvien lielāks vīndaru skaits. Ja bioloģiskās vīna darīšanas filozofija – nekādas ķīmijas, tikai dabīgas lietas, tad biodinamisko vīnkopību ir jāuzskata par nākamo soli. Šajā gadījumā runa ir nevis par vienkāršu neiejaukšanos dabas procesos, bet gan par apzinātu darbību, lai veicnātu nepieciešamos dabiskos procesus. Šie vīndari uzskata, ka uz visu jāskatās daudz plašāk, nekā sākotnēji liekas, jo augu dzīvi ietekmē milzums daudz dažādu procesu. Arī tādi neredzamie, kā  magnētiskais lauks, kosmiskais starojums, zemes spēks, utml.. Visas šīs lietas jāņem vērā lai dabas enerģiju ievirzītu sev vēlamajā gultnē.
Vien no šādiem biodinamiskās vīnkopības piekritējiem ir Austrijas vīndaris Francis Veningers (Franz Weninger), kas strādā gan Austrijā, gan arī pāris kilometrus no mājām esošajā Ungārijā. Viņš uzskata, ka veselīgas vīnogas, kas ir kvalitatīva vīna pamats var audzēt tikai veselīgā augsnē, kurā mīt daudz, dažādu miroorganismu. Šo procesu ir jāuztic mātei dabai, bet cilvēkam ir jārūpējas, lai tā būtu laimīga, kas nozīmē, ka nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst par viņu un visu atstāt tikai dabas pārziņā. Ir arī daudz jāstrādā.



Mana pieredze lieicna, ka bioidinamiskie vīni ir nedaudz savādāki nekā tradicionālie. Tie parasti ir piesātinātki, garšas pustoņiem bagātāki. Vienlaikus to garša nav tik skaidri sparotama un definējama. Liekas ka tu dzer omas gatavotu mājas ogu vīnu, bet nevari saprast kāpēc viņš garšo kā īsts un ļoti labs vīnogu vīns. Par šādiem vīniem var fanot, taču vienlaikus būs pietiekami daudz, kas tos noliegs.

Weninger Horitschoner Zwieglt 2015
Aromātā rūgtenas tumšās ogas. Garšā sulīgi ķirši ar upenēm. Maz tanīnu. Garša vienkārša un nedaudz sagurusi.

Weninger Horitschoner Blaufrankish 2015

Aromātā saldenas jānogas. Garšā nogatavinātas biezas tumšās jāņogas. Gan aromātā, gan garšā liekas daudz vecāks un atgādina perfekti nogatavinātu vīnu.

Weninger Pinot Noir vom Kalk 2015
Aromātā strap ogām pavīd kaļķis un zeme. Garšā skābi ķirši ar jānogām un dzēvenēm. Aboslūti neatgādina klasisku pinot noir vīnu. Par to atgādina tikai samērā augstais skābes līmenis.

Weninger Hochacher Blaufrankish 2014
Ariomātā dzīvnieku notis un augļi. Garšā negatavi ķirši ar zālēm.

Weninger Kirchholz Alte Reben Blaufrankish 2014
Vēl noslēgts, nepieciešama deantēšana un aerācija. Maz augļu, zari, zāle. Garšā dzērvenes.

Weninger Durrau Blaufrankish 2013
Biezs, piesātināts aromāts. Saldenas tumšās ogas. Upenes, aronijas, gatavas jānogas. Garša bieza, silta. Nedaudz saldena un apaļīga.

Weninger Steiner Soproni Kekfrankos 2013
Izcils! Metāliskas svaigas ogas. Aromātu varētu raksturot kā, svaigas, paskābas sarkanas ogas akmeņu laukā. Garšā zīdainas brūklenes ar gatavām dzērvenēm. Ļoti spēcīgs, bagātīgs un garšas ziņā ļoti labi saprotams.

PS. Weninger Steiner Soproni Kekfrankos 2000. Ogas ar karamelēm. Garša ļoti apaļa. Perfekti nogatavināta. Izcili maigs skābu zemeņu ievārījums ar dzērvenēm.


Komentāri (0)  |  2017-07-20 23:49    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ