vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Armēnijas vīni





Kaukāza kalnu nogāzes, kas uzskatāma par mūsdienu vīnogu dzimšanas vietu. Saskaņā ar nostāstiem to šeit pēc izglābšanās no grēku plūdiem iestādījis Noasa. Lai nu kā, bet arheoloģiskajos izrakumos atrasti vissenākie pierādījumi, ka šeit cilvēki ir audzējuši vīnogas un taisījuši vīnu. Lai arī Latvijas patērētājiem šī reģiona dzērieni vispirms asociējas ar Gruziju, pēdējo gadu laikā milzīgu uzrāvienu vīna darīšanā ir veikuši Armēnijas vīndari. Lielākajai daļai patērētāju šī valsts vispirms asociējas ar tās lieliskiem brendijiem, taču šeit vienmēr tika ražots ari vīns. Iespējams, pie visa vainīgi padomju laiki, kad tika noteikts virziens, kurā katrai republikai jāspecializējas. Gruzijai specializējās vīna ražošanā, bet Armēnijā pirmām kārtām domāja par brendiju. Neraugoties uz to, šeit vienmēr tika gatavots arī vīns.  Pārsvarā savām vajadzībām.

Tomēr laiki manās un pasaulē jau sāk runāt arī par Armēnijas vīniem. Par to parādīšanos Latvijā mums vispirms jāpateicas ir Armēņu virtuvei. Katrā sevi cienošā šī reģiona restorānā noteikti atradīsiet kādu armēņu vīnu.

Pirms kāda laika restorānā armēņu restorānā Ahtamar man bija iespēja pagaršot vairāku šīs valsts vīnus. Kvalitātes ziņā tie pagaidām ir samērā vienkārši vīni, taču tos vispirms vajadzētu vērtēt Kaukāza virtuves kontekstā. Šajā ziņā ar armēņu vīniem viss kārtībā. Pēc dažiem gadiem tie var likt Gruzijai trūkties.

Uzreiz atvainojos par attēlu un gadu trūkumu

Armenia White Semisweet

Savdabīgs vins, kas prasās pēc ēdiena. Aromātā greipfrūti, ērkšķogas, zaļi āboli. Garšā ābolu u notis kļūst nedaudz saldenākas un parādās baltas nedaudz saldenas jāņogas. Savdabīgs vīns. Aromātā ļoti sauss, bet garšā nedaudz saldens. Labi saderēs ar zivju ēdieniem.

 

Armenia White Dry

Maigs labi sabalansēts vīns. Aromātā ābolu ziedi, greipfrūti un nedaudz persiki. Garša sausa ar nedaudz pikantu pēcgaršu. Garšā citrusi un greipfrūti. Nobeigumā parādās nelieli pipari. Pateicoties augstam skābuma līmenim labi saderēs ar zivīm vai ne pārāk asiem gaļas ēdieniem.

 

Armenia White Dry Selected

Klasisks Eiropas stila vīns. Sākumā nedaudz noslēgts. Ieteicams to dekantēt. Vīnam, pēc pudeles atvēršanas nepieciešams laiks lai atvērtos. Aromātā rūgteni citrusi, ābolu sēkliņas. Treknas ērkšķogas un gatavi āboli  Graša sausa, bieza ar apaļu nobeigumu.  Pēc visa spriežot vīns ir veidots no ļoti gatavām vīnogām. Ieteicams pie treknām zivīm un aitas gaļas ēdieniem.

 

Duke Khardji White Dry

Lai arī nosaukumā minēts baltvīns, tomēr tam ir viegli rūsgana krāsa. Aromāts ļoti savdabīgs ­­–  skābi āboli, maigi graudzēti rieksti un jūra. Pirmais, kas nāk prātā ir amotiljado stila šerijs. Ja atmiņa mani neviļ, tad Armēnijā vēl PSRS laikos ražoja šāda stila vīnus. Garša ļoti sausa un specifiska. Minerāli, rieksti, žāvētas rozīnes, nedaudz dedzināts ozolkoks un jūra. Noteikti jāpasniedz maksimāli atdzesēts. Šāda stila vīns var būt interesants aperitīvs karstā vasaras dienā vai kopā ar pikantām zupām, žāvētu vai sālīti gaļu un zivīm.

 

Duke Quince White Semisweet

Cidoniju (?) vīns. Dzeltenīga, nedaudz pat oranža krāsa. Aromātā saldas ogas, cidonijas, un Kaukāza plūmes ziedi. Garša viegli salda ar nedaudz rūgtenu piegaršu. Saldas ogas – pīlādži, cidonijas, dzeltenās plūmes. Pēcgarša pārāk strauji izbeidzas, tāpēc nepamet līdz galam nepabeigta darba sajūta. Iespējams, šis vīns ir vēl par jaunu un laikam ritot tā garša vēl attīstīsies. Jebkurā gadījumā šis ir interesants un savdabīgs deserta vīns.

 

Arcruni Areni

Sauss. Gaiša rubīnsarkana krāsa. Aromātā spēcīgas, nedaudz pārbriedušas ogas. Garša ļoti sausa. Līdz galam nenobrieduši ķirši, jāņogas. Pēcgaršā maigas, nedaudz saldenas miecvielas.  Radīts lai labāk uztvert treknus ēdienus un palīdzētu  organismam  tos pārstrādāt.

 

Duke Areni Smoked

Viegli sarkana  ķieģeļu krāsa. Aromātā saldeni, nedaudz žāvēti augļi. Garša dūmakaini, augļi un ozolkoka muca. Šis savdabīgais un interesantais stils panākts izturot  Dūmakains vīns, kas perfekti atbilst savam nosaukumam. Saderīgs ar kūpinātu vai dūmos ceptu gaļu.

 

Acruni Kismish

Pussalds. Violeti sārta krāsa. Aromātā saldenas vīnogas un vaniļa. Garšā viegli saldenas žāvētas vīnogas, saldenas plūmes. Maiga, samtaina pēcgarša. Saderīgs ar vidēji saldiem un  ogām bagātiem desertiem.

 

Aspet Mash Blackberry

Pussalds kazeņu vīns. Ķieģeļu sarkana krāsa. Aromātā spēcīgas, nobriedušas kazenes , nedaudz saldeni ķirši un dārza ogas. Garšā saldenas ogas ar skābām jāņogām un ķiršiem. Pēcgaršā saldas dārza ogas, kas mijas ar skābām brūklenēm. Interesants variants asiem gaļas ēdieniem, kas var mazināt piparu ietekmi.

 

Duke Nur  1998

Sauss granātābolu vīns. Aromātā tikko jaušami granātāboli. Garša maiga, sausa ar granātāboliem raksturīgam samtainām miecvielām. Kombinācijā  ar maigiem gaļas ēdieniem izcels garšas nianses, savukārt variācijā ar piparotiem gaļas ēdieniem  palīdzēs garšvielām izcelt konkrētā ēdiena individuālo stilu.

 

Duke Nur 1996

Pussalds granātābolu vīns. Aromātā saldas ogas. Granātāboli, ķirši, pārgatavojušās saldas jāņogas. Garšā saldi, nedaudz pikanti augļi un maigi  granātāboli. Pēcgaršā parādās upenes un ķirši. Saderēs ar maigu gaiļu vai ne pārāk saldiem desertiem.

 

Grenadinei Gold

Nedaudz stiprināts granātābolu vīns. Rūsgani sarkana krāsa. Aromātā izteikti granātāboli. Garšā jūtams, ka ir šis ir stiprināts vīns. Ļoti izteiktas ogas –  saldi granātāboli un upenes  ar pikantu nobeigumu. Laba piedeva pie desertiem vai ļoti asiem gaļas ēdieniem.

 

Winar Pino White

Spriežot pēc nosaukuma un alkohola satura, darīšana ir ar brendiju atšķaidītu nenobriedis  baltvīns. Viegli rūsgana krāsa. Aromātā avenes, kazenes, vaniļa. Garšā spēcīgas svaigas kazenes ar izteiktu saldenu vaniļu nobeigumā. Vīns var būt lielisks viens pats maltītes noslēgumā vai kopā ar saldējuma desertiem.

 

Winar Pino Rose

Tradicionālās franču stilā gatavots ar brendiju atšķaidīts nenobriedis sarkanvīns. Līdzīga stila vīns top Charente provincē Francijā, kur to stiprina ar konjaku.

Aromātā ķirši un labi izturēts konjaks. Garšā saldi ķirši, avenes. Spriežot pēc maigās un ļoti līdzsvarotās garšas konkrētas vīns ir stiprināts ar vairākus gadus pavadījis ozolkoka mucā kopā ar izturētu armēņu brendiju. Lielisks, lai pieliktu pēdējo punktu maltītes noslēgumā.

 

Komentāri (0)  |  2014-02-08 01:21    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ