vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Visneitāliskākais vīnu reģions Itālijā




Pašā Itālijas vīnu darīšanas sirdī Toskānā, atrodas neliels vīnu reģions, kurā top vīni, kas garšas ziņā vairāk atgādina labu Bordo, nevis labu Chianti. Runa ir par Bolgheri, kurš meklējams pašā jūras piekrastē. Jūras tuvums un apkārtējie kalni, kas to ieskauj tādā kā puslokā, rada savdabīgu šīs vietas mikroklimatu. Ziemas te ir siltākas un mitrākas, bet vasarā jūras vējš atsvaidzina gaisu. Līdz pat pagājušā gadsimta 60. gadiem, šeit vīnogas neviens neaudzēja. Galu galā, Bolgheri ir samērā zema un mitra vieta, kur mīt daudz odu. Kurš normāls cilvēks te audzēs vīnogas, ja turpat blakus atrodas Chianti? Par šīs vietas atklājēju uzskatāms slavenais krievu izcelsmes amerikāņu vīndaris Andrejs Čeliševs  (André Tchelistcheff), kurš saskatīja daudz līdzību ar Bordo reģionu Francijā. Viņš uzsāka eksperimentus ar franču vīnogu šķirnēm, kuru rezultātā atklājās, ka vietām tās aug daudz labāk nekā itāļu šķirnes. Savu roku pielika arī vairāki citi vīndari, kuru pūliņu rezultātā arī radās vīni, ko visa pasaule pazīst ar nosaukumu Supertoskāna. Šobrīd Bolgheri norisinās īsts vīna darīšanas bums. Ja 2000. gadā šajā Toskānas nostūrī bija 22 vīna darītavas, tad 2010. gadā to skaits sasniedza 45 uzņēmumus un to skaits tikai turpina pieaugt.

Bolgheri ir ļoti mazs reģions, bet pieprasījums pēc šiem vīniem ārpus pašas Itālijas ir ļoti augsts. Šis ir galvenais iemesls, kādēļ šie vīni nekad nebūs izdevīgs pirkums, tomēr, ja par kvalitāti esat gatavi maksāt, Bolgheri ir kā radīts jums. Zināmā mērā šie vīni būdami jauni, dod to garšas sajūtu, ko labs Bordo sniegs, sasniedzot vismaz 10 gadu vecumu. Jau kādu laiku Latvijā ir sastopami Bolgheri Ornelaia vīna darītas produkcija. Nesen izdevās nogaršot dažus paraugus.




Le Volte dell´Ornellaia 2009
, Toscana IGT
, (cena ap Ls 13) ir bāzes līmeņa vīns. Tajā apvienots Ornellaia īpašais stils un itāļu garšas tradīcijas. Tā pamatu veido merlot vīnogas (50%), ko papildina sangiovese (30%) un cabernet sauvignon (20%)

Aromātā žāvētas plūmes, upenes un pavisam nedaudz vaniļas. Garšā jaunas, tikko nobriedušas upenes un pavisam nedaudz ķirši, bet pēcgaršā esošie tanīni piešķir šai garšai lielisku nobeigumu. Vīnā esošais skābums piedod dzērienam  svaigumu un dzīvīgumu. Sākotnēji var likties, kas šis ir ļoti jauns vīns, tomēr, jo vairāk iedziļinās Le Volte garšas niansēs, jo vairāk sajūsmu izraisa tā harmoniskā un perfekti nostrādātās garšas uzbūve.









Ļoti interesants likās Le Serre Nuove dell'Ornellaia 2009, Bolgheri DOC (cena ap Ls 30). Tā ražošanā tiek izmantotas vīnogas aptuveni no 70 dažādiem nelieliem vīna dārzu nogabaliem. Katra šāda bloka vīns tiek nogatavināts atsevišķi un tikai pēc gada tiek lemts, no kurus vīnus sajaukt, lai pagatavotu Le Serre Nuove. 2009. gadā šis vīns tika gatavots no 54% merlot;  31% cabernet sauvignon;  5% cabernet franc;  10% petit verdot vīnogām.

Aromātā zeme, tumšās ogas. Garšas sākums samtains, maigs un it kā nedaudz saldens. Pēc brīža uzvirmo spēcīga, enerģiska gatavu upeņu un garša ar noapaļotām miecvielām. Nobeigumā tā lēnām pāriet harmoniskā un ļoti ilgā pēcgaršā, kurā ik pa brīdim uzpeld arvien jaunas garšas notis.

 



 


Un visbeidzot - vīna darītavas flagmanis Ornellaia 2008, Bolgheri DOC Superiore (cena ap Ls 80). Šajā gadā tas veidots no 52% cabernet sauvignon, 22% merlot, 21% cabernet franc, 5% petit verdot vīnogām. Šī vīna pagatavošanā tiek izmantotas tās pašas vīnogas un arī metode, kas Le Serre Nuove. Pēc tam, kad vīns no daudzām atsevišķos nogabalos audzētām vīnogām ir gadu nogatavojies ozolkoka mucās, pienāk izšķirīgais brīdis. Tiek lemts kurus vīnus jauks kopā un gatavos ekskluzīvo Ornellaia un kurus izmantos Le Serre Nuove, radīšanai. Līdz tam neviens vēl nezin, to no kurām mucām kas tiks veidots. Katru gadu var būt citas proporcijas un citi vīna dārzu nogabali. Galvenais ir gadu izturēta vīna materiāla kvalitāte. Vienu gadu no šim vīnogām ražo vienu vīnu, nākamajā gadā citu. Protams, labāko paraugu izvēles priekšrocības šīs cīņas beigās ir leģendārajam Ornellaia, tomēr ieguvēji ir abi vīni.

Ornellaia 2008 aromātā jūtama šokolāde, tumšās ogas un tabaka. Garša silta un ļoti koncentrēta. Tajā sajaucas plūmju, upeņu garšas un iespējams arī kaut kas no melnā balzama notīm. Miecvielas ir spēcīgas, labi sabalansētas. Tieši tādas, kā man patīk. Alkohola saturs šajā vīnā ir 15%, bet to absolūti nejūt. Vārdu sakot - ļoti harmonisks vīns.

Komentāri (0)  |  2012-03-28 01:20    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ