Penedes reģionā Spānijā ir oficiāli nostiprināti vietējā ledus vīna jeb Vino Dulce de Hielo vai Vi Dolç del Fred ražošanas kritēriji, ziņo decanter. com. Tādējādi šis reģions ir kļuvis par pirmo vietu Eiropā, kur reglamentēta šī savdabīgā deserta vīna ražošana izmantojot mākslīgi sasaldētas vīnogas.
Tradicionāli ledus vīns (eiswein jeb icewine) tiek ražots Vācijā, Austrijā un Kanādā, vīndariem līdz pirmajiem saliem uz lauka atstājot vīnogas. Ogas tiek novāktas tikai tad, kad gaisa temperatūra sasniedz vismaz -7 grādus. Vīnogas novāc agrā rīta stundā (parasti no 3 līdz 6 rītā), kamēr sulā esošais "liekais" ūdens daudzums ir sasalis, bet pašās ogās paliek ārkārtīgi koncentrēta sula. Sulas spiešanas procesā ledus kristālus nodala atsevišķi, bet visu manipulāciju rezultātā izveidojas garšas ziņā ļoti koncentrēta sula ar ļoti augstu cukura saturu no kuras tad arī tiek taisīts vīns.
Bez tradicionālās tehnoloģijas, Penedes ir atļauts vīnogas mākslīgi arī mākslīgi sasaldēt saldētavās, taču arī šajā gadījumā vīnogu sulai ir aizliegts pievienot cukuru. Galarezultātā vīnam, kas tiek ražots no Chardonnay, Gewurztraminer, Malvasia de Sitges, Moscatel de Grano Menudo, Moscatel de Alejandría, Riesling, Sauvignon Blanc un Merlot vīnogām jāsatur 70-150g/l cukura un jābūt ar 9,5 -13,5o stipram.
Jāpiezīmē, ka šāds mākslīgi veidots ledus vīns Spānijā nav nekas jauns, taču līdz šim tā ražošana nekādi netika regulēta.
Pirmais oficiālais Vino Dulce de Hielo var tik izveidots no2009 gadā novāktām ogām.