vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Lieliska kvalitāte par pieņemamu cenu jeb Cremant' d Alsace


Laiku pa laikam kāds no maniem paziņām man lūdz ieteikt kādu ļoti labu, bet ne pārāk dārgu vīnu. Nu tādu, kas maksātu ap 3 - 4 Ls. Diemžēl lielākoties man nāks viņus apbēdināt. Par šādu cenu neko izcilu nevar nopirkt. Lai kā mums negribētos, bet tomēr pastāv kaut kāda likumsakarība starp cenu un vīna garšas/kvalitātes līmeni. Tomēr dzīvē viss nav tik vienkārši. Ne vienmēr jo dārgāks vīns, jo tas ir labāks. Jā, par 3 Ls pirkts vīns nekad negaršos tā kā vīns par 10 Ls, bet kādreiz var gadīties sastapt vīnu par 3 Ls, kas garšo kā vīns par 5 Ls. Tas pats man būtu sakāms par vīnu, kas maksā 10 Ls, bet garšo kā par 20 Ls. Vīna cenu ietekmē miljons dažādu faktoru un brīžiem tos ir grūti izprasts. Starp tiem man visloģiskākā liekas sakarība starp vīnogulāju ražību un cenu. Ja ir mazāk ogu, tad tās ir kvalitatīvākas. Tam piekritīs daudzi. Jo tieši tāpēc mēs paši apgriežam savu ogu krūmu un ābeļu zarus. Tātad jo mazāka raža, jo labākas vīnogas un labāks vīns. Jo mazāk ogu, jo mazāk vīna var saražot. Tā kā uz šīs zemes pleķīša vīnu vairāk nevar saražot, tad tā pašizmaksas ir dārgāka un vīndaris lai izdzīvotu to spiests pārdot dārgāk. Tieši tāpēc lētie vīni garšas ziņā liekas ūdeņaināki, bet dārgie sulīgāki. Tomēr reālā dzīvē pa vidu maisās vēl daudzas citas lietas, kam ar pašu vīna ražošanas procesu nav nekāda sakarība. Tas ir piedāvājums/pieprasījums, kā arī marketings un reklāma. Slavena vīndara vīns maksās dārgāk nekā tāda paša līmeņa vīns, ko būs darinājis ne tik slavena personība. Tiesa slavenība jau ir paspējusi visai pasaulei pierādīt un pats galvenais pastāstīt, ka viņš prot radīt lieliskus vīnus, kamēr nevienam nezināms vīndaris to tikai vēl cenšas izdarīt. Tādas pat sakarības ir vērojamas globālā līmenī. Vīns no slavena reģiona būs dārgāks nekā vīns no ne tik slavenas vietas. Te arī rodas manis pieminētās cenu atšķirības līdzīgas kvalitātes vīniem.

 Viens no vispopulārākajiem un tāpēc arī visdārgākajiem franču dzērieniem ir šampanietis. Pat visvienkāršākais no tiem nemēdz būt lētāks par 20 latiem, bet ekskluzīvas pudeles jau maksā vairākus tūkstošus latu. Lai nu kā, bet, manuprāt, par franču šampanieti cilvēki parasti pārmaksā tikai tāpēc ka tas ir šampanietis, nevis cits dzēriens. Daudzās aklajās degustācijās citi daudz lētāki dzirkstošie vīni ir tikuši novērtēti augstāk. Vienalga, cilvēki par šampanieti ir gatavi maksāt vairāk. To nu es nevaru saprast. Cik esmu dzirdējis to nesaprot arī liela daļā pašu franču! Kāpēc maksāt par vārdu? Tieši tāpēc šampanieti pašā Francijā pārdod daudz mazāk nekā citus dzirkstošos vīnus. Vieni no francūžuprāt labākajiem dzirkstošajiem vīniem top Elzasā. Tehnoloģija līdzīga, bet cena... Tieši tāpēc iesaku Dopff & Irion Cremant' d Alsace rose no Elzasas, kas veikalā maksā ap 9 Ls. Tas nav tik sauss (skābs) kā lielākā daļa no franču šampaniešiem, bet nav arī tik salds, ka tautā mīlētais Asti vai Rīgas šampanietis. Tā garšā ir jūtams miljons dažādu augļu. Katrs zin, ka dāmas mīl dzirkstošos vīnu, bet ja tas vēl ir franču un rozā! Panākumi garantēti. Jāpiezīmē, ka paši franči Cremant' d Alsace izdzer vairāk nekā šampanieti. Vai tas par kaut ko neliecina?

Komentāri (0)  |  2010-01-06 19:54    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ