vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Dažu šampaniešu vērtējums



Katra reģiona slavu veido tikai daži izcili vīni, tomēr tie visbiežāk maksās milzu naudu un tos būs arī visai grūti nopirkt. Pārējie, ne vienmēr būs tik augstā līmenī, tomēr šampanietis būs izņēmums. Šajā  gadījumā, man šķiet, pie vainas būs jebkura šī dzēriena stabili augstais kvalitātes līmenis. Nav svarīgi, vai tas būs kāda ļoti slavena ražotāja slavens pats dārgākais dzēriens, vai lielveikalā nopērkams šampanietis. Atšķirība būs tikai garšas stilos un niansēs, nevis kvalitātē. Iespējams tāpēc, šampanietis ir viens no pasaulē vispieprasītākajiem  franču vīniem. Ogas tā ražošanai tiek audzētas ļoti ierobežotā teritorijā, kas šī reģiona zemniekiem ļauj par tām prasīt arī attiecīgu cenu. Kilograms ogu te maksā ap 6 EUR/kg. Neraugoties uz šādu cenu, pēc šīm ogām pircēji stāv rindā. Ko lai dara, īstu  šampanieti, ko novērtēs pircēji  var saražot tikai no šīm ogām. To novērtē arī paši franči, kas neraugoties uz pieprasījumu visā pasaulē, paši ir lielākie šī dzēriena pircēji. Viens francūzis gadā vidēji izdzer 20.24 glāzes. Igaunijā šis rādītājs varētu būt  0.57 glāzes, Latvijā -0.21 glāze, bet Lietuvā tikai 0.11 glāzes.


Piedāvāju dažu pēdējā laikā degustēto šampaniešu vērtējumu.

Canard-Duchêne vidēji liels šampanieša nams, kas dibināts 1868 gadā. No 1978.g. līdz 2003.g., tas piederēja lielajam pasaules mēroga luksus preču ražotājam LVMH (pieder tādi zīmoli kā Hennessy, Moët et Chandon, Ruinart, Christian Dior, Louis Vuitton u.c..). Šobrīd tas pieder citam lielam franču alkohola ražojam Alain Thiénot grupai





Canard-Duchêne Authentic Brut

Svaigs, spēcīgs un ļoti klasisks. Aromātā nedaudz maizes garoziņas, vaniļa un protams, svaigi citrusi. Garša ļoti līdzīga aromātam, kas lieliski palīdz uztvert šo šampanieti kā vienotu veselu. Sākotnēji parādās minerālu notis, bet jau pēc mirkļa uzpeld spēcīgi citrusi. Nobeigumā augļu notis pavisam nedaudz nogludina maizes garoziņa. Varbūt par daudz klasisks stils, tomēr kādam tieši tas arī patiks šajā dzērienā












Canard-Duchêne Authentic Brut Rosé

Vispirms jau izteikta tikko nogatavojušos zemeņu krāsa. Aromātā citrusi un svaigas ogas starp kurām bez problēmām var sajust arī zemenes. Graša spēcīga un intensīva ar zemeņu, ķiršu un jāņogu notīm. Arī pēcgaršā figurē šīs pašas ogas, kuru garša jau kļuvusi mierīgāka un maigāka.












Canard-Duchêne Charles VII Blanc de Noirs

Šis šampanietis ir tapis tikai no sarkanajām vīnogām. Tā sastāvā ir  70 % Pinot Noir un 30 % Pinot Meunie vīnogu. Šāda stila šampaniešus nevar satapt bieži, iespējams tāpēc tas mani tā uzrunāja. Ļoti nopietns, izturēts šampanietis. Aromātā nobrieduši, varbūt pat nedaudz pārgatavi citrusi ar pavisam nelielām garšvielu notīm, kas norāda uz liecināt lielāku sarkano vīnogu procentu. Garšā bez klasiskām citrusu notīm parādās arī kaut kas no konservētiem augļiem. Šis ir vīns kas jādzer ļoti nesteidzīgi izgaršojot un izvērtējot katru niansi. Tomēr īstais šī dzēriena pielietojums būs kopā ar zivju vai pat maigas teļa gaļas ēdienu.

 






Vēl viens vidēji liels šampanieša uzņēmums Duval-Leroy, kas dibināts 1859. gadā, apvienojoties diviem šampanieša audzētājiem. Visus šos gadus, tas atrodas tajā pat Vertus ciematā Šampaņā (2500 iedzīvotāju) un joprojām to kontrolē Duval-Leroy ģimene. Šobrīd to vada Carol Duval-Leroy kundze.



Duval-Leroy Brut.

Interesants šampanietis. Pirmo reizi to pasmaržojot sajutu bišu vasku, bet vēlāk to nesajutu ne tajā pat, glāzē, ne citas pudeles dzērienā. Varbūt pie vainas bija konkrētā glāze? Nezinu, bet šis fakts ir spilgti palicis manā atmiņā. Garša sākotnēji liekas ļoti augsts skābuma līmenis, bet pēc mirkļa tas mazinās un citrusus un zaļos ābolus nomaina mierīgākas žāvētas vīges un nedaudz saldenu augli, notis.

 










Duval-Leroy Brut Rose

Sākotnēji nedaudz noslēgts, tomēr tipisks rozā šampanietis. Aromātā vieglas rozes, zemenes un nedaudz maizes raugs. Garšā vairāk jūtamas jāņogas, upenes, ķirši un ingvers, nevis zemenes un avenes. Maigs līdzsvarots varbūt ne pārāk sarežģīts šampanietis ar nelielu skābi. 

Komentāri (0)  |  2012-07-25 22:02    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ