vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Austrijas suvenīrs


Esot savos vīna izbraucienos es  vienmēr atvedu kat ko garšīgu.  Lieta kas, manuprāt, obligāti ir vedama no Austrijas ir viņu desertvīni. Man šeit ka šeit, nevis Vācijā vai Francijā top labākie Eiropā dabīgie saldie vīni.  Tos šeit taisa vairākās vietās, taču mani neapšaubāmie favorīti nāk no Centrālajā Eiropā otra lielākā ezera - Neusiedl apkārtnes. Divas pilsētiņas - Rust un Ilmitz, kas atrodas šī ezera krastā, sacenšas par Austrijas desertvīnu galvaspilsētas titulu.

 Vasarā esot Austrian Wine Summit 2011 pasākumā starp daudzām degustācijām un lekcijām izdevās nelielu laika sprīdi veltīt Rust vīna pagrabu izpētei. Izpildot savu obligāto iepirkšanās pasākumu uz brīdi ielūkojos Weingut Elfenhof veikaliņā. To izvēlējos tikai tāpēc ka tas bija netālu no viesnīcas un šī vīna darītavas produkcija bija redzēta Latvijā. Gribēju iepirkt kādu no beerenauslese līmeņa vīniem, kas oficiālajā saldumu klasifikācijā atrodas salduma ziņā otrā vietā. Diemžēl tobrīd tas vairs nebija pieejams, tāpēc izvēlējos lai arī dārgāko, taču vienlaikus arī pašu saldāko desertvīnu variāciju ­-Trockenbeerenauslese cuvee barrique 1999. Precīzi neatceros, taču vīns maksāja nedaudz virs 20 EUR par 0.375 l pudeli. Ko padarīsi, labi desertvīni nekad nav lēti, bet tie ir mana vājība.

Par to šo vīnu atcerējos svētdien, kad mana kundze bija pagatavojusi lielisku kūku, ko austrieši sauktu par strudel, bet latvieši par ābolkūku. Teorētiski labāk iederētos jau manis pieminētais beerenauslese salduma vīns, taču tāda manā vīna skapī vairs nebija. Viens no ēdienu un dzēriena saderības ieteikumiem ir: vēlams, lai gan vīns gan ēdiens nāk no vienas vietas. Tieši Austrija ir šīs ābolkūkas receptes dzimtene, tāpēc loģiski, ka mana izvēle krita uz šo vīnu.

Aromātā salds bišu šūnu medus un šis ļoti specifiskais botrytis jeb dižciltīgās puves aromāts, kas man asociējas ar līmi Mars no manas bērnības. Neskatoties uz savu vecumu, garša bija ļoti koncentrēta un spēcīga. Tajā bija kaut kas no saldām cidoniju sukādēm medū, kas mani nedaudz patīkami pārsteidza. Biju gaidījis, ka skābes saturs vīnā būs mazāks. Interesanti, kura vīnoga te piešķīra šo niansi? Lai nu kā būtu, bet man patika šī ļoti saldā un vienlaikus labi sajūtamās skābes kombinācija, kas pateicoties izturēšanai mucā lieliski papildina viena otru.

Komentāri (0)  |  2011-09-20 22:37    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ