Viena no slavenākajām Rioja reģiona (Spānija) vīna darītavām Marques de Caceres šogad svin 40. jubileju, kuras ietvaros notiek semināri un degustācijas visās Baltijas valstīs. Aizvadītajā nedēļā tāda notika arī Rīgā, kuras laikā bija iespējams nogaršot vairākus Latvijā pieejamos vīnus.
Marques de Caceres BLANCO 2009
Svaigs, viegls ar izteiktiem citrusiem un zaļiem āboliem., taču samērā paplāns. Patīkms skābums un viss. Liekas ka ražots no zaļām vīnogām. Noteikti jādzer jauns un auksts karstā vasaras dienā.
Marques de Caceres Rosado 2009
Viegli rozā krāsā. Treknas zemenes, avenes un brūklenes. Sākumā šīs ogas ir ļoti spēcīgas, bet jau pēc 5 minūtēm garša pazūd un vīns liekas pliekans. Mana šī vakara lielākā vilšanās.
Marques de Caceres Vendimia Seleccionada (Crianza) 2005
Ļoti veiksmīgi veidots vīns. 14 mēnešus izturēts ozolkoka mucās, no kurām 60 % ir darinātas no franču ozola. Aromātā gatavas plūmes, tumšās ogas, vaniļa un pavisam nedaudz tabakas. Arī garšā jūtamas upenes, mellenes. Maz muti savelkošu miecvielu, bet tās joprojām ir jūtamas. Viss ir tik daudz cik vajag, nekādu pārmērību. Labs vidusceļš starp augļiem un ozolkoku.
Marques de Caceres Reserva 2001
Aromātā izteikta, bet ne vulgāra vaniļa, ko dod 20 mēnešu izturēšana ozolkoka mucās. Garšā joprojām jūtamas tumšās ogas, bet tās ir kļuvušas gatavākas - apaļākas un treknākas. Neraugoties uz to pirmais iespaids - smaržo labāk nekā garšo. Tomēr pēc mirkļa vīns atveras un parāda uz ko tas spējīgs. Pirms lietošanas noteikti vajag dekantēt vai pāris stundas paturēt atvērtu.
Marques de Caceres Gran Reserva 2001
Viens no vīna darītavas prestižākajiem vīniem, kas 26 mēnešus turēts franču ozolkokā un pēc tam 4 gadus nogatavināts pudelēs. Aromāts tipisks šādam vīnam - vaniļa, lakrica, tabaka. Zemes aromāti dominē pār ogām. Garša mierīga, tomēr reizē arī spēcīga - mellenes, upenes. Pēcgaršā sākumā parādās garšvielas, kas pēc mirkļa nomainās ar ogām. Pārsteidz, ka 9 gadus vecs vīns vēl var būt tik svaigs.
Marques de Caceres Gran Reserva 1982
Izteikta vaniļa, pārgatavojušās ogas, kūtsmēsli. Garša mierīgāka nekā iepriekšējam vīnam. Liekas, ka pietrūkst enerģijas un svaiguma, tomēr... Pēc šī, izcilā 1982. gada vīna, atgriežoties pie daudz jaunākā eksemplāra, 2001. gada ražas vīns, likās pavisam vienkāršs.
Marques de Caceres MC 2004
Pasaule mainās un tirgū tiek pieprasīti spēcīgi, ogām bagātas superbumbas. Mūsdienās, katram sevi cienošam ražotājam ir šādi vīni. Šis ir Marques de Caceres variants par šo tēmu. Spēcīgas ogas, plūmes, šokolāde. Garša masīva, dziļa un muskuļota. Lieliski atbilst iepriekš minētajai starptautiskajai koncepcijai, taču vai šis supervīns ir spāņu vīns? Drīzāk nē, nekā jā.
Marques de Caceres Gaudium 2002
Vēl viens šī ražotāja supervīns. Maksimāli daudz augļu. Liekas, ka mutē sprāgusi augļu superbumba. 18 mēnešu turēts franču ozolka mucās un pēc tam 2 gadus nogatavināts pudelēs. Upenes, ķirši, kazenes, kas savārīti sulīgā ievārījumā. Mucas ietekmi garšā gandrīz nemaz nejūt. Perfekts visās līnijās, bet man tas neasociējas ar Spāniju.