
Trešdien 13. janvārī Rīgā viesojās vesels Itālijas vīndaru desants.
Šoreiz tie pārstāvēja Toskānu un degustācijai piedāvāja tikai Chianti Classico vīnus. Atzīšos, ka visus vīnus es nemaz nepagaršoju, jo gan pašu vīndaru, gan vīnu bija diezgan daudz. Šī iemesla dēļ minēšu tikai dažus - tos, kas man kaut kādu iemeslu dēļ visvairāk palika atmiņā.. Patīkami, ka daži no tiem ir pieejami arī Latvijā, tiesa gan pārsvarā tikai HoReCa (viesnīcas, restorāni) sektorā.
Tenuta Villa Trasqua Chianti Classico 2007.
Spēcīgs, intensīvs vīns ar alkohola saturu 14.5%. Man šķiet, ka tā garša tas ir radīts modernā stilā, tā lai būtu pēc iespējas daudz, spēcīgu augļu. Aromātā nedaudz tradicionālie ķirši un melnzeme. Garšā pārgatavojušies ķirši, gatavas avenes ar nelieliem pipariņiem, lakricas un tumšās šokolādes notīm pēcgaršā.
Vēlāk izrādījās, ka šo vīnu žurnāls Decanter ir atzinis par aizvadītā gada decembra labāko vīnu.
Tenuta di Lilliano Chianti Classico 2007
Nekā īpaša, taču vīndaris ir izveidojis pietiekami kvalitatīvu vīnu, kas patiks ļoti plašai publikai.
Tenuta di Lilliano Chianti Classico Riserva 2006
Šis ir jau ir pavisam citas, daudz augstākas kvalitātes vīns. Ļoti veiksmīga uzbūve. Kā tas bieži gadās ar izciliem vīniem, ir jāpaiet zināmam laikam, lai tā garšas buķete atvērtos pilnībā. Garšā spēcīgi, nedaudz skābeni augļi. Pēc mutē paliekošo miecvielu daudzuma liekas, ka tie ir vēl zaļi. Tas viss norāda, ka pie šī vīna jāķeras klāt tikai pēc pāris gadiem. Tad tas būs izcils. Tieši tāpēc tas ir nogūlies manos atmiņas plauktos.
Tenuta di Capraia Chianti Classico Riserva Capraia 2005
Izteikti tumšie ķirši ar patīkamu vaniļas aromātu, ko piešķir samērā ilgstošā izturēšana ozolkokā. Garšā jūtamas maigas, nedaudz skābas miecvielas un kaut kas no ādas vai tabakas. Pēcgarša sākotnēji liekas nedaudz saldena, tomēr pēc brīža jau parādās samērā izteiktas, bet interesantas garšvielas.
Querciabella Chianti Classico 2007
Manu interesi par šo vīnu radīja fakts, ka šis ražotājs ražo tikai vienu Chianti veidu, uzskatot, ka labāk spēkus koncentrēt tikai viena šāda vīna ražošanai. Jāsaka, ka tas viņam ir izdevies. Vīns ir piesātināts, biezs, harmoniski veidots ar ļoti zīdainām miecvielām. Garšā tradicionālie ķirši, bet tie ir ļoti maigi un liekas pat nedaudz pat saldeni. Visādā ziņā ļoti simpātisks vīns.
La Castellina Chianti Classico 2007Viegla vienkārša, bet tai pašā laikā loti sulīga dažādu meža ogu garša. Dzeras viegli un patīkami, tomēr jāatceras, ka tas nav domāts ilgstošai glabāšanai.
Fattoria Nittardi Chianti Classico Riserva 2006
Spēcīga, ļoti tumīgu pārgatavojušos ķiršu aromāts. Ļoti izteikts, pat agresīvs ozolkoks, kas garšā nedaudz nomāc ogas. Ļoti daudz miecvielu. Šī mijiedarbība man nedaudz atgādināja tikko noslīpētu parketu uz kura izliets ķiršu kompots. Visādā ziņā interesants vīns spēcīgu ozolkoka aromātu mīļotājiem.
Ņemot vērā, ka visi dalībnieki pārstāvēja ļoti labus ražotājus publicēju arī pilnu dalībnieku sarakstu:
Bibbiano, Borgo Salcetino, Castello di Cacchiano, Castello di Querceto, Castello di Selvole, Castello di Starda, Castello di Volpaia, Castello Vicchiomaggio, Fattoria Nittardi, La Castellina, Le Fonti, Panzanello, Querciabella, Rocca delle Macie, Rocca di Castagnoli, San Felice, Tenuta di Lilliano, Tenuta di Nozzole, Tenuta Villa Trasqua, Villa Calcinaia, Villa Montepaldi, Villa S.Andrea