Spānijas valdība asptirpinājusi jaunu premium
Cava (spāņu dzirkstošais vīns) klasifikācijas kategoriju –
Cava de Paraje Calificado ar ko turpmāk apzīmēs tikai pašus labākos dzērienus.
Pēdējos gados
Cava ražotāji ārvalstu tirgos saskārušies ar ļoti spēcīgu konkurenci no
Prosecco puses. Vīndaru vidū tas izraisīja diezgan asas debates, par Spānijas
Cava nākotni, kuru rezultātrā tad arī tapa šis jaunā klasifikācijas kategorija.
Jaunie noteikumi paredz ka šiem dzērieniem jābūt pagatavotiem tikai no viena ražas gada vīna, kopā ar nogulsnēm jāzitur izturētam vismaz 36 mēnešus, un tam 100% ir jābut no vienas vīna darītavas
(single estate). Maksimālā ražība nedrīkst būt lielāka par 8000 kh/ha. Tāpat tam jābūt tikai brut stila dzērienam un protams, atbilstošo dzēriena kvalitāti jāpstiprina arī ekspertu degustācijā.
Šobrīd ir apstiprināi 12 vīni, kurus ražo 9 vīndarītavas.
Vīna nosaukums
|
Vīna darītava
|
|
|
Vinyes de Can Martí
|
Torelló
|
Turó d’en Mota
|
Recaredo
|
Serral del Vell
|
Recaredo
|
Vallcirera
|
Alta Alella
|
La Capella
|
Juvé i Camps
|
Can Sala
|
Freixenet
|
La Pleta
|
Codorníu
|
El Tros Nou
|
Codorníu
|
La Fideuera
|
Codorníu
|
Can Prats
|
Vins el Cep
|
Font de Jui
|
Gramona
|
Terroja
|
Castellroig
|