vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Šamapaniešu degustācijas piezīmes


Lai arī mēs par šampanieti saucam jebkuru dzirkstošu vīnu, tomēr par īsto šampanieti var saukt tikai to, kas nācis no Šampaņas provinces Francijā un ir gatavots pēc īpašas tehnoloģijas, ko sauc par méthode champenois (mēdz saukt arī par klasisko metodi)

Vēsturiski ir izveidojies, ka šampanieti ražo sajaucot dažādu gadu bāzes vīnus. Pie vainas ir nepatstāvīgie laika apstākļi, kuru rezultātā ne vienmēr izdodas pietiekamā daudzumā ievākt vīnogas, no kurām var pagatavot labas kvalitātes dzērienu. Tieši tāpēc šampanieša ražotāji veiksmīgos gados uzkrāj bāzes vīna krājumus nebaltām dienām. Tāpat sajaucot dažādu gadu bāzes vīnus ir iespējams katru gadu nodrošināt nemainīgas kvalitātes un garšas šampanieti. Gadās, ka lai sasniegtu vajadzīgo garšu tiek jaukti pat 50 dažādi bāzes vīni. Tieši tāpēc uz šampanieša etiķetes gadu parasti neraksta. Gads parādās tikai ekskluzīvajiem šampaniešiem. Tie tiek ražoti no labākajām un īpaši atlasītām minētā gada ražas ogām. Sliktos ražas gados šāds šampanietis netiek ražots vispār.

Lūk, manas piezīmes par dažiem pēdējos gados nogaršotajiem klasiskajiem (dažādu ražas gadu sajaukuma jeb non vintage) šampaniešiem, kas veikalos maksā 25-35 Ls.

 



Pol Roger Brut Extra Cuvée de Reserve,

Interesants un samērā ilgstošs dūmakainu ziedu aromāts. Pēcgaršā krējuma notis. ar nedaudz smagnēju maizes smaržu. Izteikti vīrišķīga, ilgstoši izturēta šampanieša stila pārstāvis. Kādam tas var nepatikt, taču, manuprāt, viens no labākajiem šampaniešiem šajā cenu kategorijā.

 











Moet & Chandon Brut Imperial

Maigs, viegls, iespējams tāpēc liekas ļoti vienkāršs. Pirmais iespaids - ļoti sausa, skāba garša, taču dzēriens ir labi sabalansēts, piesātināts. Pēcgaršā jūtami zaļi āboli, augļi, tomēr pietrūkst rozīnītes. Tīrs, labi sabalansēts, universāls šampanietis.

 












G.H.Mumm Cordon Rouge

Delikāts, ilgstoši neizturēts šampanietis. Jauns, vienkāršs, nedaudz augļains ar izteiksmīgām ziedu notīm, aromātā. Smarža sākumā intensīva, tomēr vēlāk pazūd, taču šampanietis galu galā ir domāts dzeršanai, nevis turēšanai glāzē.

 












Pommery Brut Royal

Šis nav viegls šampanietis un līdz ar to visiem var nepatikt. Tas spēlējas ar garšu. Nedaudz to paturot parādās treknu sviesta cepumu garša. Tomēr saglabājas arī neliels skābes līmenis. Pēc 15 minūtēm jau smaržo pēc cukurgailīšiem. Sākumā ļoti neizteiksmīgi burbuļi, tomēr interesanta žāvētu ābolu garša. Nepatīk izteiksmīgā, rūgtā pēcgarša

 











Veuve Clicquot Ponsardin Brut

Spēcīgs, biezs, šampanietis ar saldeni rūgtenu garšu. Pirmais iespaids patīkams, tomēr vēlāk garšā parādās rūgtums. Nedaudz smagnējs aromāts. Pietrūkst svaiguma, tāpēc vislabāk to būtu baudīt kopā ar ēdienu.

 

 










Perrier Jouët Grand Brut

Elegants, sarežģīts aromāts. Izteiktas, svaigas minerālu notiks ar nedaudz skābu žāvētu augļu garšu, kas pēc kāda laika kļūst izteiktāka. Tāpēc ar tā dzeršanu nevajag vilcināties, lai brīnišķo dzirkstošo raksturu nenomainītu žāvēto augļu rūgtums pēcgaršā.

 

 










Billecart  Salmon Brut Reserve

Interesants aromāts ar sēņu notīm. Arī garšā jūtamas sēnes. Trekns, nedaudz augļains aromāts, kas pēc kāda laika pārvēršas par minerālainu. Pastāvot glāzē paliek krēmains.

 

 











Ruinart blanc de blanc brut

Aromātā spēcīgi augļi ar siltas, tikko ceptas smalkmaizītes pazīmēm. Garša ļoti apaļīga un maiga ar nedaudz saldenu riekstu sviestu pēcgaršā. Ja to salīdzina ar futbolu, tas visās līnijās demonstrē perfektu labi nokomplektētu komandu.

 












Visā visumā jāsaka, ka šampanieši ir ļoti dažādi un tādējādi starp tiem katrs var atrast savu. Vienam patīk Mocarts, cits fanos par Bēthovenu, bet kādam citam labāk patīk Prāta vētra.

 

Komentāri (0)  |  2009-12-23 23:55    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ