Man šķiet, ka viens no visvairāk nenovērtētākajiem dzērieniem Latvijā ir sidrs. Runa ir par īstu mantu, nevis no pulverīšiem gatavotu dzērienu. Neraugoties uz šo ačgārno izpratni, veikalu plauktos arvien biežāk parādās īsts ābolu dzēriens. Karstajās vasaras dienās glāze auksta, mazalkoholiska sidra varētu būt laba alternatīva alum. Piedāvāju savu vērtējumu par dažiem veikalu plauktos esošajiem sidriem.
1. Bellot Cidre de Cru Doux (saldais). 2,5%, Francija.
Ielejot glāzē, visapkārt uzvēdīja izteikta, smagnēja ļoti gatavu ābolu smarža. Liekas norūgusi, it kā nedaudz bojātu ābolu sula. Garšā viegls dzēriens. Garša viegla un īsa, ātri pazūd. Viegli uztverams, var dzert gan kā alkoholisku dzērienu, gan kā limonādi.
2. Ecusson Cidre Doux (saldais). 2,5%, Francija, Normandija.
Aromātā pavisam cits stils, skābu, nedaudz zaļu ābolu sula. Garšā tomēr skābie āboli nav jūtami. Garša maiga, viegla, nedaudz saldena. Asociējas ar tikko gatavoties sākušiem pepiņiem. Cukurs un burbuļi laupa garšas nianses un piešķir vulgaritātes piesitienu. Man nepatīk, ka aromāts un garša atšķiras.
3. Abavas ābolu sidrs, pussaldais. 6,5%, ražotājs SIA Abavas dārzi.
Šo ir ļoti grūti vērtēt kā sidru - gāzēts alkoholisks ābolu dzēriens. Ļoti atgādina ābolu dzērienu kokteiļus. Garša blāva, atturīga. Agresīvā gāze it kā padara dzērienu svaigu, bet neļauj izbaudīt garšu. Taču, labi atdzesēts, karstā vasaras dienā tas pietiekami atsvaidzinās.
4. Abavas ābolu sidrs, pussausais. 6,5%, ražotājs SIA Abavas dārzi.
Aromātā arī attāli bumbieri. Garšā ļoti spēcīga gāze ar nelielu sēkliņu rūgtenumu. Samērā interesants, jo šajā paraugā burbuļi man netraucē, pat patīk, ka tik spēcīgi. Garša kautrīga, tomēr ļoti interesanta un līdzsvarota - ir gan ābolu skābumiņš, gan citrusu rūgtums
5. Wyld Wood Westons Organic Classic Cider. 6,5%, Lielbritānija.
Krāsa vien jau norāda, ka nav vietējais. Mūsējie netaisa šādus - tumšus, nefiltrētus sidrus. Aromātā šķiet žāvēti āboli un medus. Arī garšā nepamet žāvētu vēlā rudens ābolu sajūta. Garša spēcīga, saldena, taču ar pietiekamu skābi. Patīk, ka garša ļoti ieturēta, nav izplūdusi un salkana. Pēcgaršā neliels rūgtumiņš, nedaudz muti saraujošās miecvielas.
6. Ecusson Cidre Brut (sausais). 5%, Francija, Normandija.
Aromātā izteikta ābolu sula ar bišu šūnu medu. Garšā laba, patīkama, maiga skābe un pilīte medus klāt. Pēcgaršā žāvētu ābolu saldenums. Salīdzinot ar iepriekšējo - labāk saprotams un vienkāršāks.
7. Apple Garden, sausais. 6%, ražotājs AS "Latvijas Balzams".
Kura ābolu šķirne šeit ir? Gan rožābolu saldais maigums, gan antonovkas skābums. Garša spēcīga, svaiga. Vienīgi atkal tā gāze… Kad saldenie āboli noskrien, pēcgaršā paliek skābie ābolu toņi. Pietiekami spirgts un dzīvīgs, līdz ar to patīkams. Labs pārteigums no Latvijas balzams puses.
8. Bellot Cidre de Cru Brut (sausais). 5 %, Francija.
Spēcīga, tikko spiesta dzidro ābolu sula aromātā. Garšā dzidro skābums un pavisam nedaudz cukura. Labs balanss starp gāzi un garšas niansēm, lai gan neteiktu, ka gāzes ir maz. Garšā ne tikai āboli, bet arī žāvēti augļi un ogas, drusku pavasara puķes. It kā vienkāršs dzēriens, bet pārsteidzoši, cik tas var būt dažāds gan aromātā, gan garšas niansēs.
9. Christian Drouin Cidre Bouche Brut de Normandie. 4,5%.
Aromāts man asociējas ar bērnību, kad piedalījos ābolu sulas spiešanā. Aromāts ļoti intensīvs, pa gabalu var just. Garša nedaudz mierīgāka. Skābie āboli paliek otrā plānā, uzpeld jau gatavi āboli un bumbieri. Garšā nav tik skābs, bet pāreja veiksmīgi izveidota, aromāts un garša nav pretrunā viena ar otru. Ļoti klasiska vērtība.
Lai arī Latvijā ir pilns ar āboliem, tomēr sidra gatavošanai tie neder. Jāpaiet ilgam laikam, līdz mūsu sidra ražošanas pionieri atradīs un izaudzēs vajadzīgajā daudzumā pareizās vietējo ābolu šķirnes. Manuprāt, tas ir tikai laika jautājums un kas zina, varbūt pēc gadiem Latvija būs tikpat slavena ar savu sidru kā Normandija Francijā.