
Nevajag domāt, ka dažāda veida manipulācijas garšas uzlabošanai ar vīnogām un vīnu ir mūsdienu civilizācijas izgudrojums. Jau senie grieķi un romieši dažādā veidā uzlaboja gan pašu vīnu, gan vīnogas. Viens no pazīstamākajiem paņēmieniem ir vīnogu žāvēšana un vīna darīšana no rozīnēm. Šādā veidā iespējams panākt lielāku cukura un citu vielu koncentrāciju vīnogās, spēcīgāku un daudzveidīgāku vīna aromātu, kā arī padarīt vīnu apaļāku un pilnmiesīgāku. Mūsdienās šis process ir ļoti populārs Itālijas ziemeļos no kur no rozīnēm tiek taisīti tādi slaveni vīni kā
Amarone un
Recioto. Itālija nebūt nav vienīgā valsts, kur izmanto vīnogu žāvēšanas paņēmienu. Interesants eksperiments ir tapis Argentīnā. To īstenojis viens no slavenākajiem Amarone ražotājiem Masi. Runa ir par vīniem no
Masi Tupungato vīna darītavas Argentīnas slavenākajā vīna reģionā Mendoza.

Vispirms gribētos pieminēt
Masi Passo Blanco 2012. Vīns ir tapis no klasiskās Itālijas vīnogu šķirnes
pinot grigio, kas vēl nedaudz pažāvētas un tikpat tradicionālās Argentīniešu vīnu šķirnes
torrontes. Perfekta kombinācija, kurā katra šķirne lieliski papildina viena otru. Aromātā svaigi un ļoti piesātināti citrusi un laims. Garšā viegli un nedaudz rūgteni āboli, persiki. Pēcgaršā nedaudz pikanti pipari. Jau no pirmā malka ir skaidra – šis būs ideāls vīns pie japāņu suši.

Tikpat interesanta vīnogu kombinācija ir izdevusies
Masi Corbec 2009, kura sastāvā ir Argentīnas
malbec un
Amarones vīnos izmantotā vīnogu šķirne –
corvina. Pēc novākšanas vīnogas tiek žāvētas 20 dienas labi ventilētās telpās. Tā kā Mendozā reģionā ir ļoti sauss gaiss, vīnogas žūst ļoti ātri, tad tiek panākts tāds pats efekts kā Itālijā 3 mēnešos. Izgarojot mitrumam vīnogas zaudēt aptuveni 20% no sava svara. Pēc rūgšanas beigām tas 18 mēnešus tiek izturēts franču ozolkoka mucās. Aromātā žāvēti ķirši, mellenes un nedaudz saldena vaniļa Garša bieza, un sulīga. ķirši, pārgatavas tumšās plūmes, rozīnes un vīģes. Nobeigumā pavisam nelielas un maigas miecvielas. Varētu teikt, ka šis ir Argentīnas Amarones variants.
Visos šajos vīnos ir izmantotas gan klasiskās Ziemeļitālijas, gan slavenākās Argentīnas vīnogu šķirnes. Tieši šo aspektu es uzskatu par ļoti būtisku un interesantu, jo vīndaris nav koncentrējies un akli pārnesis savu pieredzi. Masi ir izdevies saglabāt Argentīnas sirdi un dvēseli apvienojot to ar senajām Itālijas Veneto tradīcijām.