vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Deanston Single Malt Virgin Oak


Aizvien biežāk izvēloties dzērienu svētku noskaņojumam mūsu uzmanība pievēršas viskijam, Un ne velti. Šis dzēriens ar katru gadu kļūst arvien populārāks visā pasaulē. Interesanti, ka pat Francijā vienā mēnesī tiek izdzerts vairāk viskija, nekā konjaks visa gada laikā. Arī pie mums šis dzēriens ar katru gadu paliek arvien populārāks.


Nesen manās rokās nonāca kāds interesants eksemplārs - skotu viena iesala viskijs Deanston Single Malt Virgin Oak. Viens no faktoriem, kas nosaka šī dzēriena garšu ir ozolkoka muca. Kā liecina nosaukums, tad šis dzēriens ir ticis izturēts Virdžīnijas ozolkoka mucās. Šis ir Amerikas ozolkoka paveids. Šādās mucās parasti iztur amerikāņu kukurūzas viskiju jeb burbonu. Skoti parasti izmanto jau lietotas burbona mucas, bet ne jaunas. Ziņkāre ņēma virsroku un nolēmu pamēģināt.

Aromātā nedaudz dūmi, tomēr tas drīzāk smaržo pēc ugunskura vasarā nevis kūdras. Garša patīkama, maiga, bet spēcīga. Gaidīju, ka būs saldeni vaniļas toņi, tomēr to nav. Dominē saldeni un nedaudz žāvēti augļi un pavisam nedaudz koka notis. Vēlāk parādās arī garšvielas. Pēcgarša it kā maiga un ļoti līdzsvarota, tomēr tā nav ļoti  mierīga. Pašā garšas izskaņā parādās tumšā alus notis. Interesanti, ka ne vienu brīdi, nerodas šaubas, ka šis ir tieši skotu viskijs, nevis amerikāņu burbons.

Man neizdevās atrast informāciju par šī viskija izturēšanas ilgumu, tomēr spriežot pēc jauneklīgās garšas, tas nav ļoti ilgi turēts mucās. Iespējams, ka jaunajās Virdžīnijas ozolkoka mucās, tas pabijis tikai daļu no laika. Pašas izturēšanas beigas.

Kā liecina uzraksts uz pudeles etiķetes, tas ir minimāli, jeb pareizāk -  ļoti specifiski (non-chill) filtrēts dzēriens, kas atspoguļojās arī alkohola saturā – 46.3 %.

Šis ir ļoti interesants, lai arī jauneklīgs, tomēr garšas ziņā pietiekami bagāts dzēriens. Tas paņem ar savu dzīvelīgumu, nevis daudzām sarežģītām garšām. Arī cenas ziņā tas ir labs pirkums. Reti kurš single malt viskijs būs zem 20 Ls.

Komentāri (0)  |  2013-02-07 23:08    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ