Mūsu apziņā portvīns asociējas ar tumši sarkanu vai pat rūsganas krāsas vīnu, taču Portugālē ir arī tā saucamais baltais portvīns. Tiesa, ne vienmēr tas arī būs gaišs. Galvenā atšķirība no klasiskā ir tā, ka tas top tikai no baltajām vīnogu šķirnēm. Šis vīns var būt gan salds kā portvīns, gan līdzīgi kā Fino šerijs – arī ļoti sauss.

Nesen pagaršoju Niepoort Dry White. Neraugoties uz savu nosaukumu tas ir kaut kur pa vidu. Tas nav tik sauss kā Fino, bet nav arī tik salds, kā klasiskais Tawny. Tas nav balts, bet gan brūngani zeltains. Aromātā vīģes, mandeles. Garša atgādina žāvētus augļus ar saldu karamelizētu jāņogu želeju. Ļoti interesanta kombinācija. Parasti baltais portvīns tiek pozicionēts kā kokteiļu sastāvdaļa, bet man šoreiz vairāk gribētos ne pārāk saldu un riekstiem bagātu biskvīta kūku vai pat ar maigām piparkūkām.