Esmu ziņkārīgs cilvēks, kam vienmēr gribas nogaršot kaut ko jaunu, atrast kaut ko tādu, kas nekad nav garšots vai arī aizmirsies, kā garšo. Manā skatījumā vieta, kurā joprojām iespējami atklājumi ir Itālija. Itālijas ziemeļos Lombardijā, uz dienvidiem no Milānas Po upes otrajā krastā atrodas kāds ļoti interesants reģions, kurā tiek saražota vairāk nekā puse no visiem Lombardijas vīniem. Runa ir par tādu, iespējams maz dzirdētu vietu, kā Oltrepò Pavese. Šo reģionu tāpat uzskata arī par Itālijas Pinot Noir (Pinot Nero) vīnogu vīnu galvaspilsētu. Ne velti tā šeit tiek audzēta 4000 hektāru platībā. Tādu šīs vīnogas vīnu daudzveidību es neesmu sastapis nekur, arī Burgundijā ne. Līdztekus klasiskiem sausiem sarkanvīniem, te top arī pēc dažādām metodēm darināti dzirkstošie, rozā, deserta vīni un pat baltvīni. Interesanti, ka tieši baltajiem, Pinot Noir vīnogu vīniem, šeit ir senākas tradīcijas, nevis sarkanajiem. Pirms daudziem gadiem man nācās pabūt šeit un tas man joprojām asociējas galvenokārt ar Pinot Noir. Tomēr gadiem ritot un bez treniņa, man šī Oltrepò Pavese garša bija piemirsusies.
Līdz brīdim, kad es veiklā nejauši ieraudzīju. Canaletto Pinot Noir Pavia IGT 2009. Es šo vīnu piefiksēju, tikai pateicoties manām ģeogrāfijas zināšanām, jo Pavia ir pilsēta un reģiona, kurā ietilpst arī Oltrepò Pavese, administratīvais centrs. Kādu laiku atpakaļ biju garšojis laba Chianti ražotāja samērā Pinot Noir, kas maksāja stipri virs 10 Ls. Man nepatika, tāpēc ja nebūtu Pavia, visticamāk es itāļu Pinot noir vīnu nemaz neriskētu pirkt. Protams savu lomu nospēlēja cena. Riskēt ar 4.5 Ls tomēr ir vieglāk.
Cena MAXIMA - 4.5 Ls.
Un tātad - mani secinājumi. Canaletto Pinot Noir Pavia ir viegls, tīrs, jauns vīns ar salīdzinoši lielu skābes saturu. Aromātā jāņogas, pazaļi ķirši. Garša vienkārša, ar maz miecvielām. Man patika tieši šī vīna vienkāršība un garšas tīrība. Atšķirībā no līdzīgas cenu kategorijas jaunās pasaules vīniem, Canaletto Pinot Noir necenšas līdzināties Burgundijai, bet iet savu ceļu. Vīns nav domāts ilgstošai glabāšanai un noteikti dzerams nedaudz atdzesēts. Ideāls variants karstā vasarā.