Šobrīd manā vīna dzīvē ir periods, kad mani sajūsmina nevis vienkārši vīns, bet gan interesantas vīna kombinācijas ar ēdienu. Nesan man bija iespējams nogaršot restorāna Bergs šefpavāra Kaspara Jansona pārdomas par tādu it kā vienkāršu un daudzos lielveikalos nopērkamu Čīles vīnu kā Caliterra
Kaspars Jansons Caliterra Takun Charonay 2009 uzskata par aperitīvu vai arī piedāvā nobaudīt ar laša tartaru ar laimu un avokado biezeni. Vīns savā garša ir viegls, svaigs ar izteiktām citrusu notīm. Tas noteikti jādzer atdzesēts, jo silts tas liekas nedaudz pliekans
Tas pats sakāms par Caliterra Reserva Sauvignon Blanc 2009. Pateicoties lielākam skābes saturam, kas garša izpaužas kā zaļā zāle un ērkšķogas, šis dzēriens labāk saderēs ar treknām zivīm. Ne velti arī šo vīnu Kaspars Jansons piedāvā novērtēt kopā ar jau pieminēto laša tartaru. Kurš no diviem ies labāk kopā tas jau ir katra individuālās garša stila jautājums.
Caliterra Reserva Carmenere 2009. Pie tā viņš piedāvāja trušu aknu pastēti. Sākotnēji kombinācija ar šo ļoti maigo, Amerikas un ozolkokā izturēto vīnu, kas nedaudz smaržo pēc žāvētā ogām, man likās galīgi garām. Tomēr tiklīdz šai pastētei pievieno žāvētu augļu džemu, tā viss mainās par 180 grādiem un ēdiens lieliski saskan ar konkrēto vīnu.
Caliterra Tributo Malbec 2008 Kaspars bija piemeklējis medījuma desas ar trifeļu kartupeļu biezeni. Vīna aromātā bija jūtama izteikta, nedaudz saldena vaniļa, kas norāda uz ozolkoka klātbūtni. Mutē vīns bija nedaudz saldens ar izteiktu upeņu un plūmju garšu. Sākotnēji ar ēdienu tas arī nesaskanēja. Tomēr tiklīdz tika pievienota aroniju sarkanvīna mērce, atkal viss mainījās. Gan vīns, gan ēdiens likās izcils.
Šis piemērs uzskatāmi apliecina degustācijas sākumā Kaspara Jansona teikto: „Ar vīnu ir jāspēlējas. Jo vairāk lietiņu tam apkārt, jo interesantāks tas kļūst." Mēģiniet kaut ko jaunu un nebaidieties eksperimentēt gan ar jauniem vīniem, gan ar dažādām garšas kombinācijām. Starp dažādām, iespējamām, vilšanām jūs atradīsiet izcilas vīna un ēdiena kombinācijas.