Viens no visspecifiskākajiem un reizē arī visinteresantākajiem vasaras vīniem ir fino. Lai arī visus šerijus pagatavo no vienām un tām pašām vīnogām, taču garšas ziņā atšķirība starp dažāda tipa vīniem ir milzīga. Sākot no ļoti sausiem, beidzot līdz salda sīrupa stilam. Fino starp tiem ir vissausākais un arī vissavdabīgākais šerijs.
Pirmo reizi, kad to pagaršoju man likās, ka tas garšo pēc sabojāta vīna. Nākamajā reizē man tas likās tikai interesants, taču tikai pēc trešās reizes es sapratu fino neatkārtojamo vienreizību un lielisko tīro garšu. Šajā vīnā var sajust jūras smaržu, maizes raugu, riekstus un nedaudz dūmus. Tiem, kas nekad heresu jeb kā angļi to sauc - šeriju, nav dzēruši iesaku sākt ar 0,375 ml pudeli, jo pieļauju, ka arī jūs pēc pirmās reizes spļaudīsieties. Par unikālu dzērienu heresu ir padara specifiskie dabas apstākļi. Vīns top pašos Spānijas dienvidos - Andalūzijā. Neliela kalnu grēda atdala vīnogulāju audzēšanas vietas no piekrastes, līdz ar to šeit ir maz mākoņu un gadā ir 290 saulainas dienas (Latvijā ir vidēji 72 saulainas dienas gadā). Atšķirībā no tradicionāliem vīniem, heresa mucas netiek piepildītas līdz pašai augšai un pilnībā aizvākotas. Tās tiek piepildītas 5/6 no kopējā apjoma un atstātas atvērtas. Ja citur vīns šādos apstākļos sabojātos, tad pateicoties unikālajam klimatam vīna mucas virskārtā izveidojas biezam krājuma slānim līdzīga pelējuma sēnītes kārta -
La flor. Šī kārtiņa, līdzīgi kā mucas vāks neļauj skābeklim piekļūt pie vīna. Šis flors absorbē vīnā esošo cukuru un pilnībā pārveido vīnu piešķirot tam neatkārtojamo un tikai hersam raksturīgo smaržu.
Iespējams visslavenāksi šāda tipa šerija ražotājs ir Gonzalez Byass, kas joprojām atrodas pašas vīndaru ģimenes rokās. Tā gatavotais Tio Pepe, ir vispopulārākais fino šerijs pasaulē, kas Latvijā maksā ap 7 Ls.
Sausā heresa pudeli pēc atvēršanas nekādā gadījumā nevajadzētu saglabāt nākamajai dienai. Jau pēc dažām stundām pēc pudeles atvēršanas šis vīns liksies pliekans un sāļš. Ja Spānija, krodzinieks uzsauc glāzi heresa, tad ziniet, viņš nopelnīs uz jūsu apetītes uzlabošanās rēķina, fino lieliski uzlabo ēstgribu.