vinzinis.lv

 

Sievietes vīndares


Ja palūkojas vīnu vēsturē, tad var ieraudzīt, ka arī sievietes ir pielikušas savu roku daudzu slavenu vīnu tapšanā. Lūk 2 piemēri. Viens no vēstures, otrs no mūsdienām.

 

Barbe Nicole Clicquot Ponsardin , kuru daudzi vairāk pazīst, kā Kliko atraitni, darbība biznesa pasaulē ir radījusi tādu jēdzienu, kā biznesa lēdija. Viņa bija viena no pirmajām sievietēm, kas pateicoties savai drosmei un neapšaubāmam vadītāja talantam pierādīja, ka arī sieviete biznesā nav sliktāka par vīrieti. Tā var sasniegt tikpat un pat vairāk kā daudzi no tiem.

Nikolē Barbje Ponsardin dzimusi un uzaugusi pašā Šampaņas sirdī Reimsas pilsētā. 1798. gadā viņa apprecas ar šampanieša rūpnīcas īpašnieku Fransuā Kliko, taču pēc 6 gadu kopdzīves jaunā sieva kļuva par atraitni, kurai bija lemts sava vīra uzvārdu padarīt slavenu visā šampanieša pasaulē.
Ja jūs domājat, ka tas bija viegli tad ļoti maldāties. Kliko dzīvoja un strādāja pasaulē, kurā valdīja vīrieši. Sievietes loma aprobežojās ar māju, virtuvi un bērniem. Kad Kliko nolēma pati uzņemties biznesa vadīšanu, visi Reimsas iedzīvotāji bija šokā. Sieviete un vīna bizness, tās ir divas absolūti nesavienojamas lietas. Ikviens vīndaris taču zina. Ja pie vīna pagraba sastaps sievieti, tad tā būs slikta zīme. Vīns pārvērtīsies par etiķi. Lai iegūtu apkārtējo vīndaru uzticību, Kliko gribēja zināt visu. Viņa no agra rīta līdz iztaujāja uzņēmumā strādājošos, pierakstīja, pēc tam analizēja visus tehnoloģiskos procesus, bet pats galvenais, pievērsās tolaik tādām tolaik vēl svešām lietām, kā loģistikai un mārketingam. Kliko kundzes talants izpaudās ne tikai produkcijas pārdošanas biznesā. Pateicoties viņas izgudrojumiem mēs šobrīd varam dzert tīru un dzidru šampanieti, bez duļķēm.


Veuve Clicquot Yellow Label Brut tieks uzskatīts par šī šampanieša nama vizītkarti. Šajā dzērienā dominē pinot noir, kas piešķir struktūru, pinot menuier nedaudz skābumu un augļainumu, bet aptuveni 30 % chardonnay elegenaci. Aromātā jaušama vaniļas notis ar gatavu augļu un nelielu rozīņu akcentu. Garša masīva, spēcīga. Kādam tas var šķist nedaudz smagnējs, taču pateicoties šai lieliskajai struktūrai vīns daudz labāk sader ar ēdieniem. Piemēram, sviestā ceptu mencas fileju.

 

 

Lai arī kopš Kliko kundzes laikiem ir pagājuši daudzi gadi, arī mūsdienās daudzām sie-vietēm biznesā joprojām raksturīga nestandarta pieeja un radoša domāšana. Šīs īpašības noteikti piemīt māsām Birgit un Katrin Pfneiszl, kas savus vīnus rada Šopronas reģionā Ungārijā. Tā nu sanācis, ka māsas dzimušas un augušas dažus kilometrus tālāk, tikai robežas otrā pusē esošajā Austrijā. Lai arī viņu rotaļlaukums bija tēva viņa dārzi, bērnībā māsas nesapņoja par vīndaru karjeru. Katrina līdz pat 18 gadu vecumam alkoholu nelietoja vispār, savukārt Birgitas likteni izšķīra vēlme ceļot un mācīties, ko paver vīndara profesija. Pēc vīna skolas beigšanas viņa devās plašajā pasaulē un stažējās - Kalifornijā, Čīlē, Argentītā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Itālijā, līdz atgriezās un kopā ar māsu pārņēma tēva nesen atgūto vīna darītavu Ungārijā. Iesējams, šāda dzīves pieredze ir palīdzējis radīt jaunas idejas un vīnus, kas ir ne tikai jauni Ungārijā, bet, iespējams, arī visa vīna pasaulē.

 

Pfneiszl Tavoli Vilag 2013 izgatavots no 5 vīnogu šķirnēm, no kurām neviena nav ungāru: shiraz, carmenére, malbec, zinfandel un sangiovese. Visas nākušas no vietām kur Birgita savulaik apguva vīndara profesiju. Es nezinu vai šada kombināciju kut kur citur pasaulē vēl sastopama. Nedaudz saldas upenes ar saldām jāņogām, kam vēlāk piebiedrojas ķirši un pipari. Vīnam pastāvot pipari pazūd, bet jāņogas nomaina plūmes. Sulīgs, maigs, draudzīgs nepārāk trekniem gaļas ēdieniem, bagātīgām pastām tomātu mērcē. Tavoli Vilag noteikti ir ļoti interesants, aizraujošs daudzšķautņains vīns, kas maina priekšstatu par Ungāriju. Skatīsimies, kādus pārsteigumus māsas sagādās vēl pēc dažiem gadiem.

Komentāri (0)  |  2018-03-08 01:31    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ