vinzinis.lv

 

Vīns siļķei un gurķītim


Svētki beigušies un pēc apēstajām saldumu kaudzēm prasās kaut kas skābāks vai sāļāks. Te nu palīgā var nākt spāņu stiprinātais vīns – šerijs jeb heress. Tas ir viens un tas pats vīns, tikai spāniski tas saucas heress (jerez), bet angliski – šerijs (sherry). Tas top pašos Spānijas dienvidos tikai nepilnus 100 km no Gibraltāras, reģionā, kas pazīstams ar nosaukumu šerija trīstūris, jo atrodas starp trim pilsetām – El Puerto de Santa Maria, Jeres de la Frontera un Sanlucar de Barramed. Šeit ir samērā maz mākoņu un gadā ir 290 saulainas dienas (Latvijā ir vidēji 73 saulainas dienas gadā). Tikai šeit tapušo vīnu, līdzīgi kā šampanieti Šampaņā var saukt par īsto heresu.
Šerijs dzēriens mēdz būt ļoti dažāds. No ļoti sausa līdz pat ļoti saldam. Visu izšķir ražošanas metode, kas necilu un neitrālu vīnu padara par ļotī īpašu. Liela loma te ir vīndara prasmēm izmantot specifiskās heresa ražošanas procesā iesaistītās rauga sēnes flor iespējas. Dabiskā vidē šī sēne ir palomino vīnogu, no kā tiek gatavoti lielākā daļa heresu, mikroflorā. Atšķirībā no tradicionāliem vīniem, heresa mucas netiek piepildītas līdz pašai augšai, bet gan tikai 5/6 no kopējā apjoma. Ja citur vīns šādos apstākļos sabojātos, tad pateicoties unikālajam klimatam vīna mucas virskārtā izveidojas bieza, krājuma slānim līdzīga pelējuma sēnītes kārta - flor. Šī kārtiņa, līdzīgi kā mucas vāks neļauj skābeklim piekļūt pie vīna. Šis flors absorbē vīnā esošo cukuru un pilnībā pārveido vīnu piešķirot tam neatkārtojamo un tikai hersam raksturīgo smaržu. Tāpat, atšķirībā no citiem stiprinātajiem dzērieniem, tostarp portvīna, heresam alkoholu pievieno tikai pēc tam kad beigusies rūgšana.

Līdz šim es šo dzērienu vairāk uztvēru kā aperitīvu, vai kā lielisku deserta vīnu, tāpēc gribu pieminēt divus sausos heresus, kas uz pēdējā laikā uz mani ir atstājuši samērā lielu iespaidu kombinācijā ar ēdieniem kurus es nekad nebiju iedomājies baudītu kopā ar vīnu.



Manzanilla La Guita aromātā atgādina sāļu okeāna vēju ar gliemežvākiem un specifisko flor rauga piedevu. Garša ļoti sausa, drīzāk pat sāļa ar smalkām minerālām notīm. Tas ir pārsteidzoši maigs un delikāts un pašā vīna jūtama jūras ietekme. Tradicionāli to izmanto kā aperatīvu vienu pašu vai kopā ar sāļām olīvēm, taču man liekas kas tas ļoti labi es kopā ar apceptām, sālītām reņģēm vai šprotēm.


Ne mazāk unikāls ir heresa izturēšanas veids ko dēvē par solera sistēmu. Tā pamatā ir mucu sistēma ar dažāda vecuma vīniem. No vecākā vīna mucas tiek nolieta tikai daļa vīnu, kas tad arī tiek iepildīta pudelēs. Pēc tam šī muca tiek papildināta ar nedaudz jaunāku vīnu no nākamās mucas, kura savukārt tiek papildināta ar vīnu no citas, vēl jaunākas mucas. Tā tas notiek vairākas reizes. Muca ar vecāku vīnu vairākas reizes gadā tiek papildināta ar nedaudz jaunāku vīnu. Šādi izturot , izzūd atšķirība starp dažādu gadu vīnogu ražām un veidojas ļoti viendabīgas kvalitātes nogatavināts vīns.

 

 

 

 

 


Ja Manzanilla La Guita mucās ir izturēts vidēji četrus gadus, tad Bodegas Tradicional Amontillado V.O.R.S tiek izturēts vismaz 30 gadus. Reāli tā vidējais izturēšanas vecums ir 45 gadi. Tieši šī ilgstošā izturēšana, ne līdz galam piepildītās mucās, kurās vīns lēnām kopā jau mirušo flor raugu oksidējas, ir padarījusi tā garšu absolūti traku un unikālu. Aromātā kūpinātas zivis, āda, sālīti rieksti. Garšā ļoti daudz sālītu un marinētu augļu, ķirbji. Šis vīns perfekti iet kopā ar pavisam neiedomājamām lietām Piemēram .... marinētiem gurķiem, bietēm, sālītu siļķi, anšoviem un visu kur klāt ir bijis etiķis. Lai arī šis vīns maksā pietiekami daudz, tomēr to pēc atvēršanas var lēnām lietot un glabāt vēl gadu.

 

 

Pirmo reizi savā mūžā, kad pagaršoju sauso heresu man likās, ka tas garšo pēc sabojāta vīna. Nākamajā reizē es sāku aizdomāties, taču tikai pēc trešās vai pat ceturtās reizes es sapratu to neatkārtojamo vienreizību un savdabīgo garšu. Pamēģiniet un ja pēc pirmās reizes tas nepatiks nebaidieties pamēģināt atkal.

Komentāri (2)  |  2018-02-28 21:46    
Ieva* - 2018-03-01 02:42
Paldies. Kur šie vīni nopērkami?

Ainars* - 2018-03-02 17:20
Abi ir HORECA vīni, tāpēc tāpēc vari meklēt kādā specializētos vīna veikalos. Pirmais nāk no LIVIKO, kam nav sava veikala, bet otrais noteikti ir pieejams Noble wine veikalā.


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ