vinzinis.lv

 

Vinziņu darbošanās Rīgas restorānu nedēļā




2007. gadā, Rīgā notika Ziemeļu garšas nedēļa, kuras ietvaros notika vairāki pasākumi, kuros piedalījās labākie skandināvu virtuves meistari. Toreiz slavenā Kopenhāgenas  restorāna  –  Noma vīnzinis, kura vārdu vairs neatceros,  demonstrēja ēdienu un dzērienu saderību. Joprojām atceros tās fantastiskās pārvērtības, ko piedzīvoja bezgaršīga menca kombinācijā ar vīnu. Tad es pirmo reizi pa īstam sapratu to, cik būtiski tas spēj mainīt ēdiena garšu. Šo notikumu es atcerējos, jo sākusies rudens Rīgas restorānu nedēļa (09.10. - 15.10.), kas ir lielisks iemesls, lai aizietu un par demokrātiskām cenām izbaudītu kādu ēdiena un vīna kombināciju.



Lai atvieglotu apmeklētājiem dzērienu izvēli, atsevišķi restrorāni šajā laikā piedāvā arī katram no piedāvātajiem ēdieniem, speciāli piemeklētu vīnu izlasi. Šī ir lieliska izvēle, lai nepērkot veselu pudeli, novērtētu katra ēdiena un dzēriena saderību. Arī es nepalaižu garām šādas iespējas un cenšos atklāt kādas ajaunas kombinācijas vai atsvaidzinu savas vecās zināšanas partām. Vienā no šādām reizēm man tika piedāvāts movērtēt kā sapas zandarts ar austriešu  vīnu no gruner veltliner vīnogu šķirnes. Pirmās manas emocijas ieraugot piedāvāto kombināciju, bija prieks par tikšanos ar sen aizmirstu draugu. Tieši  vīns no gruner veltliner bija pirms desmit gadiem notikušo vakariņu varonis. Vērtējumam piedāvāju Jurtschitsch Grüner Veltliner Stein 2015. Aromātā kaļķis, citroni un greipfrūti. Garša svaiga, kraukšķīga ar izteiktiem citrusiem
Tas noteikti būs labs kombinācijā ar jebkuru vienkāršu un garšvielām nepiesātinātu zivi. Šajā gadījumā tieši vīns darbosies kā garšviela, kas papildinās ēdienu. Ne velti gruner veltliner tulkojumā nozīmē zaļais pipariņš. Šīs paša iemesla dēļ tas ir gandrīz universāls vīns, kas būs labs kombinācijā arī ar vistu vai pat cūkas karbodādi.












Lai cik labi jūs orientētos, izvēloties vīnu restorānā apjautājieties par to arī viesmīlim. Viņš palīdzēs ieteikt tieši to dzērienu, kurš vislabāk atbildīs tā brīža situācijai. Šī gada pavasara Rīgas restorānu nedēļā es šādā veidā atklāju kādu vīnu kuru patstāvīgi nemaz nebūtu izvēlējies. Sarunā ar mani vīna viesmīlis jeb svešvārdā sommeljērs apjautājās par manām vēlmēm un iedomātā vīna stilu un piedāvāja Itālijas Campania reģiona baltvīnu Le Sèrole IGT Terre del Volturno 2010. Tas ne tikai lieliski saderēja ar ēdienu, bet arī perfekti atbilda manam tā brīža noskaņojumam. Tādējādi es guvu ne tikai gastronomisku, bet arī emocionālu baudījumu, kas šo vakaru padarīja par izdevušos. Kāds tad bija šis vīns? Tas bija pagatvots no kādreiz tik populārām, bet vēlāk gandrīz izzudušām pallagrello bianco vīnogam, par kurām es pirmo reizi uzzināju šajā vakarā. Rūgšana notikusi franču ozolkoka mucās, pēc tam turpinājusies tērauda tvertnēs, bet pēc iepildīšanas pudelēs tas vēl gadu nogatavojies vīndara pagrabā. Aromātā vaniļa, bišu vaks, kas nodrāda uz ozolkoka klātbūtni. Garša zīdaina, maiga. Aprikozes, persiki ar zaļu zāli un pikantām garšvielām nobeigumā. Ļoti grezns un bagātīgs vīns, kas saderēs ar dažādiem sautējumiem vai maigu gaļu.










Arvien vairāk un vairāk Latvijas restorāni nonāk ārzemju kritiķu uzmanības lokā un iegūst dažāda veida apbalvojumus.  Par to noteikti jāpateicas arī tajos strādājošiem vīnziņiem, kas prot atrast lieliskas ēdienu un dzērienu kombinācijas.

Komentāri (1)  |  2017-10-09 19:02    
R.* - 2017-10-10 06:01
Par Serole varu teikt tikai to labāko, bet biš nepareizi - Serole ir ļoti dinamiska vīns, ko var arī labas mērces pavadīvā servēt ar krietni smagāku ēdienu. Prozit!


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ