vinzinis.lv

 

Raventos i Blanc “De Nit” Brut Rose


Jau vairākārt esmu pieminējis, ka viens no dzirkstošajiem dzērieniem, kas pie mums ir nepamatoti nenovērtēts ir spāņu dzirkstošais dzērins – cava. Lai arī veikalu plauktos tas ir redzams,  Latvijas restorānu dzērienu kartēs to ieraudzīt ir gandrīz neiespējami. Tas viss neraugoties uz samērā plašo cenas un attiecīgi arī kvalitātes spektru. Visticamāk problēma slēpjas šī dzēriena imidžā, kam kaitē samērā plašs piedāvājums lētajā cenas kategorijas galā radot neviennozīmgas asociācijas. Jācer, ka jaunā mainis pieminētā supercava kategorija - Cava de Paraje Calificado te palīdzēs.


Taču ir arī cits variants. Pāris gadus atpakaļ ražotājs Raventos i Blanc pieņēma lēmumu izstāties no cava  vīndaru asociācijas un saviem dzērieniem vairs nelietot cava nosaukumu.  Tā vietā viņi izveidoja Conca del Riu Anoia (Anoia upes ieleja) vīnu asociāciju, kuras biedriem jāievēro tikai paši augstākie standarti. Piemēram, dzirkstošā vīna ražotājam pašam ir jāaudzē vīnogas, vajadzības gadījumā no citiem audzētājeim drīkst pirkt tikai ogas, nevis gatavu vīna materiālu; vīnogulāji nedrīkst būt jaunāki par 10 gadiem, ideāli 20 gadi; ogas jānovāc tikai ar rokām; izturēšana pudelē kopā ar raugiem vismaz 18 mēnešus, vietējās vīnogu šķirnes, 100% bioloģiskā vai biodinamiskā vīnogu audzēšana un protams, tikai šajā reģionā audzētās ogas.  Jau 2 gadus šis ražotājs ir pieejams arī Latvijā. Pagaidām esmu pagaršojis tikai 2 no Raventos i Blanc vīniem. Pēdējais ir Raventos i Blanc “De Nit” Brut Rose, Conca del Riu Anoia 2013, kas lai arī formāli vairs nav cava, tomēr apvieno pašas labākās šī dzēriena ražošans tradīcijas. Aromātā dzērvenes ar avenēm un jānogām. Garša ļoti svaiga ar nelielām miecvielām pēcgaršā un fantastiski ilgu pēcgaršu. Es ceru, ka man piedos Manuel un Pepe Raventos, bet šis dzēriens man daudz vairāk asociējas ar ar labu rozā šampanieti nevis ar cava.

Komentāri (0)  |  2017-07-25 22:15    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ