vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Vīna glabāšana


Bieži vien runājot par vīnu tas tiek salīdzināts ar cilvēka dzīvi. Tas piedzimst, tam ir jaunība, brieduma, vecuma gadi un tas arī nomirst. Vislielāko baudu tas sniedz savos briedumu gados, tāpēc ļoti svarīgi, lai tas tos sasniedz arī sasniedz nevis nomirst jaunībā.

Lielākā daļa vīnu veikalos tiek tirgoti būdami vēl ļoti jauni - agrā bērnībā, tāpēc ļoti svarīgi ir tos pareizi glabāt. Mani vienmēr šausmina dažādos televīzijas raidījumos un atsevišķos žurnālos redzētās virtuves ar plauktiņiem vīna glabāšanai. Pārfrāzējot mūsu kulinārijas autoritāti Mārtiņu Rītiņu man gribas kliegt: „Kas var būt sliktāks par šo! " Virtuve, lai cik skaista tā arī būtu ir vissliktākā vieta vīna glabāšanai. Ne mazums cilvēku zina, ka vīnu vislabāk glabāt ir vēsā pagrabā.

Ideāla temperatūra vīna glābšanas ir 10 -13 OC , tomēr nezin kāpēc daudzi par to aizmirst. Ne mazāk svarīgs ir arī apgaismojums. Vīnu pudelē bojā arī saules gaisma, tāpēc to vajadzētu glabāti tumsā vai vietā ar ne pārāk spilgtu mākslīgu apgaismojumu. Ne mazāk svarīgs ir arī labs gaiss. Vīns caur pudeles korķi lēnām elpo un diezin vai jūs vēlēsities dzert vīnu, kas smaržos pēc franču siera. Svarīgs ir arī gaisa mitrums. Ideāli ir ja tas ir 75 %. Ja būs pārāk mitrs, tad bojāties sāks pudeles korķis, bet ja par sausu, tad korķis izžūs un vīns sāks pārāk ātri nogatavoties un tas atkal nebūs labi. Un visbeidzot, vīns jāglabā miera stāvoklī. To nevajadzētu nepārtraukti pārcilāt vai novietot vietā, kur ir pastiprināta vibrācija. Ne velti visaugstāk tiek vērtēts vīns, kuru ilgstoši miera stāvoklī glabājot ir noklājusi putekļu kārtiņa.

Nekas nav ideāls

Visas šīs pamācības izklausās ļoti skaisti, tomēr, kā tās ievērot? Ja jums ir sava māja, tad to var atrisināt vīna pagrabs. Tomēr, tas vēl nenozīmē, ka viss būs OK. Reālā dzīvē, ja jūs neesat vairākus desmitus metrus dziļa kaļķakmenī izrakta pagraba īpašnieks, tas tikai daļēji atbildīs visām prasībām. Nāksies ieguldīt naudu speciālas klimata sistēmas iegādei un uzstādīšanai. Šādu pagrabu var izveidot gandrīz jebkurā vietā un tas nav nekas sevišķs. Ļoti daudzi vīndari nemaz nerok pagrabus, bet ar šādām klimata sistēmām aprīko noliktavas, kurās vīns tiek izturēts ozolkoka mucās. Tas viss maksā lielu naudu un to atmaksājas darīt tikai ja esat plānojis izveidot pietiekami lielu vīna pagrabu.

Brīnumkaste vīnam

Bet ko darīt ja vīna glabāšanai varat atļauties ziedot nelielu platību. Šādos gadījumos tiek izmantots vīna skapis. Tos var redzēt daudzos Latvijas restorānos, kur ir pietiekami plaša vīnu izvēlē. Esmu redzējis skaistu priedes koka skapi ar plauktiņiem vīna glabāšanā, bet savus vīna krājumus es tur noteikti neglabātu.

 

Vīna skapis nav vienkārši skaists skapis, kurā glabājas vīns.
Tas ir speciāls skapis, kas ir veidots, lai tajā pudele justos kā ideālā pagrabā. Vienīgā atšķirība - šī ideālā vieta aizņem ievērojami mazāk vietas. Un tātad, kā tā darbojas! Šajā brīnumksastē gaisa cirkulācija notiek ļoti lēni, pateicoties spiediena starpībai starp augšējo un apakšējo ventilācijas bloku. Tajā ir izveidota speciāla stabilizācijas sistēma, lai neitralizētu kompresora vibrāciju. Lai vīnu pasargātu no saules staru tiešās iedarbības, vīna skapja durvis ir veidotas no speciāla tonētā stikla. Viss minētais ir iepakots lieliskā termoizolācijas apvalkā. Jāpiebilst, ka tā iekšpuse ir izveidota tā, lai liekais kondensāts tiktu izvadīts ārpusē. Pateicoties sarežģītai elektroniskai sistēmai, vīna skapis automātiski sāk strādāt, tiklīdz gaisa temperatūra jau par vienu grādu sāk atšķirties uzstādītās. Tieši tāpēc vīna skapis ir daudz dārgāks, nekā vienkāršs ledusskapis. Atsevišķiem modeļiem ir paredzēta pat gaisa sildīšana, ja temperatūra nokrītas par zemu.

Cenu veido dizains un ekstras

Vīna skapja ietilpība un dizains ir noteicošie faktori tā vai cita modeļa izvēlē. Sevišķi ja to paredzēts novietot visiem redzamā vietā. Ļoti populāri ir klasiskā dizaina skapji, kas pēc izskata atgādina senatnīgas mēbeles. To apdarē tiek izmantots ozols, bērzs, kļava, ķirsis, dažādu šķirņu cēlkoksne. Bieži vien šādos skapjos ir speciāli plauktiņi glāzēm un vīna aksesuāriem. Ir skapji, kuros ar speciālas pults palīdzību, klimata vadīšana tiek veikta no blakus istabas. Protams, šādas ekstras un dārgais koks atspoguļojas arī vīna skapja cenā. Tomēr ir arī pietiekami daudz modeļu, kuros koks ir aizstāts ar nerūsējošo tēraudu un dažāda veida polimēru materiāliem. Arī cenas ziņā tie ir pieticīgāki.

Pateicoties tam vīna skapji izskatās mūsdienīgi, bet arī daudz vieglāk iekļaujas modernas virtuves un bāru interjerā. Bieži vien šādus modernus vīna skapjus iespējams iebūvēt jau virtuves mēbelēs.

Nepārspīlējiet

Ja jūs esat izveidojis savu vīna pagrabu vai iegādājies vīna skapi ar to viss vēl nav beidzies. Daudz grūtāk ir izveidot labu kolekciju. Ja vīna skapis ir piebāzts tikai ar prestižiem un dārgiem vīniem, tad tā ir droša pazīme, ka šis cilvēks vīnu nemaz nedzer, bet tiem viņam kalpo tikai izrādīšanās pēc. Kāda nozīme, ja jūs neesat maniakāls vīnu kolekcionārs, pirkt tikai tos vīnus, kurus varēs dzert tikai pēc 10 -20 gadiem. Tāpat nav nozīmes piebāzt skapi ar lētiem vīniem, kuru glabāšanas termiņš ir 1-3 gadi. Tādus nav jēgas ilgstoši glabāt, jo tos bez problēmām var nopirkt jebkurā brīdī tuvējā lielveikalā. Tieši tāpēc būtu vērts lielāko daļu kolekcijas veidot no vīniem, kuriem ir vidējs glābšanas termiņš. Jūs vienkārši varēsiet baudīt, nobriedušu augstas klases vīnu, kuru veikalā nopirkt nav iespējams. Vīns ir paredzēts dzeršanai un tas ir lielisks iemesls, lai laiku pa laikam kolekciju arī papildinātu.

Komentāri (0)  |  2009-11-24 21:11  |  Skatīts: 9298x   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ