vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Spāņu brediji


Laikam ziema ir tas gada laiks, kad gribas sasildīties ar kaut ko stiprāku. Viens no variantiem, kas daudziem nāk prātā ir brendijs. Plašākā izpratnē tas ir spirts, kas ražots no jebkādiem augļiem, taču mēs lielākoties ar to saprotam produktu, kas tapis pārtvaicējot vīnu, jeb vienkārši izsakoties izdzenot to cauri kandžas aparātam un pēc tam izturot ozolkoka mucās. Vārds brendijs ir cēlies no holandiešu brandwijn - dedzināts vīns. Senie raksti vēsta, ka holandiešu jūrasbraucēji bija tie, kas izdomāja, ka vīnu vajadzētu padarīt koncentrētāku, lai nenāktos veltīgi pārvadāt ūdeni. Klienti, kas pagaršoja šo savdabīgo koncentrātu acīmredzot nosprieda, ka labu mantu nemaz nav vērts šķaidīt un tā tautā esot palaists brendijs. Tiesa gan, par pašu spirta ražošanas procesu jāpateicas nedzērājiem - arābiem, kas to izmantoja tikai medicīniskiem mērķiem.

Konjaks ir pats pazīstamākais no visiem brendijiem, taču pasaulē ir milzums citu ne mazāk lielisku šāda veida dzērienu. Apjomu ziņā vispopulārākais pasaulē ir Brandy de Jerez. Tas top pašos Spānijas dienvidos Jerez de la Frontera,  El Puerto de Santa María un Sanlúcar de Barrameda pilsētu apkārtnē - vietā no kurienes nāk unikālais spāņu vīns heress, ko angļi dēvē par šeriju. Interesanti, ka praktiski visi šejienes brendiji top no vīnogām, kas audzētas citur Spānijā. Vietējās vīnogas ir pārāk dārgas, lai varētu atļauties no tām ražot spirtu, taču viss turpmākais process obligāti norit šajā reģionā. Pie vainas ir unikālais klimats, kas ļauj ražot heresu. Lai vienkāršais brendijs kļūtu par Brandy de Jerez, tas obligāti ir jāiztur Amerikas ozolkoka mucās, kurās pirms tam pabijis heress. Arī pats nogatavināšanas process tāpat kā heresam norit pēc solera sistēmas. Kad vīndaris ir nolēmis pildīt brendiju pudelēs, tad tiek nolieta apmēram tikai viena trešā daļa no mucas, kurā atrodas visvecākais brendija spirts. Izrūkums tiek papildināts no citas mucas, kurā glabājas nedaudz jaunāki spirti, kurā savukārt tiek ieliets spirts no vēl jaunākas mucas un tā tālāk. Teorētiski visvecākajā mucā, kuras saturs tiek iepildīts pudelēs var atrasties pat simtgadīgs vīnogu spirts. Lai arī praktiski tas tur ir tikai vienas karotes daudzumā, tomēr šis sīkums būtiski ietekmē dzēriena kvalitāti. Tātad, īpašās second hand mucas savienojumā ar unikālo klimatu, kurā norit pats izturēšanas process padara šo brendiju par īpašu.

Arī Latvijā jau vairākus gadus ir nopērkami vairāku ražotāju Brandy de Jerez. Ir gan lētāko, gan dārgāki, bet, manuprāt, visus to vieno tas, ka tie ir ļoti maigi. Brīžiem liekas, ka pat pārāk. Atšķirībā no konjaka, kur dominē ziedi, Brandy de Jerez aromātā un garšā ir izteiktāki dažāda veida žāvēti augļi.





Sanchez Romate Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva, kas veikalos maksā ap 36 Ls
, ir viens no vislabākajiem pie mums nopērkamajiem šādiem brendijiem kurus es esmu garšojis. Garša spēcīga, eleganta ar žāvētu augļu, šokolādes, vaniļas un tabakas notīm. Kādam tā garša liksies par saldu, bet, manuprāt, tā šim dzērienam piešķir biezu, tumīgu garšu, kas vēl ļoti ilgi saglabājas mutē. Man pašam patīk to izgaršot, laiku pa laikam uzkožot melno šokolādi.











 Viens no retajiem ražotājiem, kas ārpus Jerez reģiona prot ražot lielisku brendiju ir Torres. Daudzos lielveikalos ir atrodami Torres 5 un Torres 10, tomēr ja gribat nobaudīt kaut ko īpašu, tad pamēģiniet, manuprāt, vislabāko viņa darinājumu - Torres 20. kas veikalos maksā ap 22 Ls. Esmu baudījis arī vēl dārgāku un ekskluzīvāku Torres Jaime I, kas pēc savas garšas vairāk līdzinās Brandy de Jerez, taču manai sirdij tuvāks tomēr ir Torres 20. Atšķirībā no visiem manis pieminētajiem dzērieniem, tas ražots klasiskā franču konjaka stilā un izturēts franču ozolkoka mucās. Vienīgā atšķirība ir tas, kas izmantotas spāņu nevis franču vīnogas. Aromātā smaržīgi ziedi, nedaudz saldeni augļi, rieksti. Garša ļoti apaļa ar maigām tabakas un garšvielu notīm pēcgaršā.









Līdzīgi kā daudziem citiem Spānijas dzērieniem, arī brendijiem ir raksturīga lieliska cenas un kvalitātes attiecība. No šāda viedokļa raugoties, tas būs izdevīgs pirkums. Tik pat ilgi izturēts franču konjaks maksātu vismaz 2 vai pat 3 reizes dārgāk.

Komentāri (0)  |  2010-01-11 19:49    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ