vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Latvijas vīni – pagaidām bez pārsteiguma


 

Aizvadītajā nedēļā bija iespēja piedalīties Latvijas vīnu vērtēšanā. Kopumā, aizklātā degustācijā, tika nogaršoti nedaudz vairāk par 130 dažādi, tai skaitā arī vīnogu vīni. Galvenie secinājumi.

Latvijas vīndari lieliski tiek galā ar āboliem. Mēs mākam pagatavot lieliskus, garšas ziņā konkurētspējīgus sidrus. Nav būtiskas nozīmes, vai burbuļi ir dabīgi veidojušies, vai sidrs ir  mākslīgi gāzēts. Var prognozēt, ka rezultāts būs labs. Zināmā mērā tas bija gaidāms, jo šajā kategorijā vietējiem ražotājiem, par pircēju uzmanību ir sīvi jākonkurē ar ārzemju produkciju. Šeit konkurence veicina progresu. Nelielu kritiku pašmāju sidra veidotāji ir pelnījuši par brīžiem pārāk lielu gāzes daudzumu dzērienā. Manā skatījumā tā traucē pilnībā izjust skaisto ābolu aromātu.

No āboliem atpaliek Latvijas rabarberu vīni. Brāķa procents te būs lielāks. Kā galveno trūkumu te var minēt to, ka bieži vien aromāts netiek līdzi garšai. Šeit vēl ir daudz ko darīt, lai sasniegtu ābolus vīnu augstumus, taču potenciāls te ir.

Tālāk seko dažādi citi gan dzirkstošie, gan parastie augļu, ogu vīni. Šeit var sastapt gan pietiekami labus, gan ļoti sliktus paraugus. Sliktajiem bieži vien trūkst sabalansētības garšā. Vīna skābums kontrastē ar vīna garšu, bet pārlieku manipulāciju rezultātā zūd pašas ogas klātbūtne. Grūti saprast, kas tas par veidojumu un rodas iespaids, ka šāds dzēriens top vienkārši saķīmiķojot citronskābi ar cukuru. Ja nejūt ogu, tad vīns automātiski kļūst pliekans un neinteresants. Manā skatījumā problēma slēpjas pašā izmantojamajā ogā. Katrai no tām ir savi plusi un savi mīnusi un vīndara uzdevums ir atrastu tehnisku veidu, kā risināt šo problēmu.

Viens no veidiem ir vīna saldināšana. Taču atkal pārlieku aizraujoties ar cukuru dzēriens var pārvērsties par pliekanu padzērienu. Gadās, ka tieši ar šo defektu grēko daža laba dzērvenīte. Ja runā par deserta vīniem, tad arī šeit noteikti uzmanības vērti ir vīni, kas top no āboliem . Bieži vien tie būs tā saucamie ledus vīni jeb ledus sidri. Tiem būs gan labi sabalansēts ābolu skābums, gan saldums. Vienlaikus nekur nebūs pazudusi arī spēcīga, ļoti koncentrētā un intensīva ābolu garša. Tas pats sakāms arī par cidoniju vīniem. Atšķirībā no citiem gadiem, šogad, to bija pārsteidzoši maz. Manā skatījumā šai ogai ir milzīgs, vēl neizmantots potenciāls.

Kā parasti, eksotisko vīnu kategorijā bija iespējas nogaršot dažādus brīnumus. Jāsaka godīgi, es absolūti nesaprotu šos pieneņu, ceriņu utml…brīnumus un vismaz pagaidām neesmu gatavs tērēt nevienu eiro centu par tiem. Vai tiešām kāds tos arī pērk? Acīmredzot ja tos gatavo, tad pie mums ir ekstrēmu izjūtu cienītāji. Vienīgais izņēmums šajā kategorijā ir ogu vīni kuros kā saldinātājs ir izmantots medus. Te kaut ko vēl var atrast.

Dažus vārdus gribu veltīt Latvijas vīnogu vīniem. Kā jau vairākkārt esmu paudis, šajā jomā mēs esam vēl tikai taustāmies. Pagaidām, rezultāts vēl nav pārāk spožs. Mana pieredze liecina, ka šajā jomā var uztaisīt pietiekami kvalitatīvus un dzeramus vīnus, taču tie vienmēr būs kā izņēmumi, atsevišķu speciāli gatavotu pudeļu veidā. Par jebkādu komerciālu produktu te vēl ir pāragri runāt, tāpēc ļausim šiem trakajiem turpināt savus eksperimentus un vismaz pagaidām baudīsim Latvijas augļu ogu vīnus.

 

Rezultāti gaidāmi Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības mājas lapā - vindaris.lv

 

Zemāk iespējams izlasīt manas piezīmes par degustētajiem vīniem.

*Cipars, ir numurs ar kādu aklajā degustācijā tika apzīmēts konkrētais vīns. Nav ne jausmas kāds vīns zem tā slēpjas.

 

  1. Aromāts visu sabojā. Pēc veca atšālējuša vīna.
  2. Garša gandrīz ūdeņaina. Padzēriens.
  3. Vājš padzēriens, taču bez būtiskiem defektiem.
  4. Līdzīgs vienkāršam, lētam vīnam.
  5. Maz no vīna. Daudz cukura.
  6. Nesaprotams stils. Viegls padzēriens.
  7. Vairāk jūt cukura nekā vīna.
  8. Nesaprotams veidojums. Ceru ka dzīvībai nekaitīgs.
  9. Nekaitīgs
  10. Zem cukura pazūd vīns.
  11. Savdabīgs, lupatas smarža. Garša mierīga, varbūt pat patīkama.
  12. Iedzer un aizmirsti. Neuzkrītošs
  13. Gribu vairāk ābolu garšu. Citādi ir OK.
  14. Kvalitatīvs produkts.
  15. Laba garša. Pietrūkts aromāta. Iespējams pie vainas ir apiņu piešprice.
  16. Lielisks produkts
  17. Lielisks produkts. Kādam var nepatikt klasiskā žāvētā (pūdētā) ābolu smarža
  18. Daudz ābolu. Gan garšā gan aromātā. Izcils!
  19. Garša rūgta. Neiet kopā ar svaigu, saldenu aromātu.
  20. Rūgta garša. Savāds, samocīts ogu aromāts
  21. No visa pietrūkst 50%. Gan garša, gan aromāts. Par vulgāru.
  22. Ir ogas, bet nekā interesanta.
  23. Aroniju/upeņu dzirkstošais. Vai tā ir labākā oga šim dzērienam?
  24. Jauki rabarberi. Garša tomēr atpaliek no aromāta.
  25. Savdabīgs. Galīgi bezkrāsains. Gribētu spēcīgāku garšu
  26. Ļoti patīkams.
  27. Labas dzērvenes. Svaigs, aromātisks, ogains.
  28. Gribas vairāk svaigumu garšā.
  29. Ābolu vīns. Garša netiek līdzi smaržai.
  30. Ķīmiska smarža. Nesaprotama garša.
  31. Patīkams pīlādžu rūgtums ar skābi. Garša nekonfliktē ar smaržu.
  32. Garšai pietrūkst spēka. Par maz ogu. Pārāk neitrāls.
  33. Rabarberu garša atpaliek no aromāta.
  34. Laba viduvējība
  35. Varēja vairāk augļus
  36. Duļķains, neizteiksmīgs, bet viegli dzeras.
  37. Veca sastāvējuša dzēriena smarža, kas ielieta kartona glāzē.
  38. Kvalitatīvs produkts, bet ne spožs.
  39. Gribētu skābi, citādi ir labs.
  40. Vienkāršs, bez būtiskiem trūkumiem. Ir labs salduma un skābuma līdzsvars.
  41. Noslēgts aromātā, taču interesanta, maiga ērkšķogu garša.
  42. Garša neiet kopā ar aromātu. Rūgtena pēcgarša.
  43. Labs, kvalitatīvs produkts.
  44. Garša netiek līdzi aromātam.
  45. Garša netiek līdzi aromātam.
  46. Lācenes par plānu garšā un par sausu. Aromāts lielisks.
  47. Ļoti interesants produkts.
  48. Noslēgts aromāts. Citādi OK.
  49. Trūkst labis aprotamas rabarberu garšas.
  50. Varētu nedaudz saldāku garšu.
  51. Ķīmiska, nesaprotama augļu smarža. Garša OK.
  52. Gribu spēcīgāku garšas koncentrāciju.
  53. Gribētu saldāku vai skābāku.
  54. Vienkārši dzerams. Garlaicīgs.
  55. Pliekana garša
  56. Garša sausa. Kontrastē ar saldenu ābolu smaržu.
  57. Asi aromāti. Garšā maz ogas
  58. Nesaprotams aromāts, Garš spēcīga. Nedaudz kauliņi
  59. Izteikta sulīga garša un smarža. Lielisks. Maz trūkumu.
  60. Korķis
  61. Maigs, mierīgs, viegli dzeras..
  62. Maz augļu garšas.
  63. Briesmīgs kūts aromāts. Garša labāka.
  64. Labas ogas
  65. Kaut kas nav labi ar aromātu. Papīrs, kūts. Garša ir OK. Aizdomas, ka ilgi nestāvēs.
  66. Spilgti augļi
  67. Nesaprotams vīns.
  68. Vienkāršs. Labi veidots.
  69. Interesants, bet par asu aromāts
  70. Vulgārs zemeņu kompots.
  71. Vienkāršs. Maz aromātu.
  72. Ļoti daudz sieviešu smaržu, odekolons.
  73. Par asu smarža. Garša varētu būt labi saprotama.
  74. Pazūdu augļi
  75. Pēc krāsas gaidīju daudz. Aromāts saķīmīķots. Garšā saguris un papīrs.
  76. Nedabīgs, samākslots aromāts
  77. Labi dzerams, vienkāršs vīns.
  78. Par sausu šim ogu aromātam. Varbūt jāpastāv kāds gads.
  79. Vecas sastāvējušas sulas iespaids.
  80. Aromātā saldenas, svaigas avenes. Garšā rūgtenas, skābas dzērvenes, brūklenes.
  81. Vienkāršs, kvalitatīvs produkts.
  82. Savdabīgs.
  83. Par maz augļu aromātā. Svaigs, labi sabalansēts.
  84. Sabalansēts saldums ar skābumu
  85. Spēcīga ābolu garša, Varētu būt bagātāks.
  86. Pavisam nedaudz pietrūkst aromātā. Citādi ir OK.
  87. Interesants un spilgts. Cidonijas.
  88. Nav pieņemams stils
  89. Ogains, spēcīgs, ļoti vienkāršs, bet labi dzeras.
  90. Nedaudz vulgāra aveņu smarža. Citādi OK.
  91. Pietiekami labs, bez būtiskiem trūkumiem. Vienkāršs.
  92. Ogu padzēriens, nekas vairāk. Tomēr kvalitatīvs.
  93. Klasiska mājas dzērvene. Nekas vairāk.
  94. Biezs ķiršu kompots. Dzeras labi.
  95. Viegls, līdz galam nesaprotams.
  96. Laba pēcgarša, Dzērvenīte. Nav pliks.
  97. Pikanti ķirši ar kanēli. Labi dzeras, ir pēcgarša.
  98. Ļoti spēcīgs, intensīvs, lielisks.
  99. Ne tik niansēta garša kā gribētos. Ir labs.
  100. Lec ārā vecuma defekti.
  101. Pliekana garša.
  102. Maigs, viegli dzeras, Pliekans un primitīvs.
  103. Cukurs ar skābi
  104. Maz aromātu, garšā kaut kādi augļi ar skābi un cukuru.
  105. Uzbāzīgas krustnagliņas. Par daudz.
  106. Sīrups ar ūdeni
  107. Sula ar ūdeni.
  108. Galīgi pliekana garša.
  109. Kaut kāda skābena garša un viss.
  110. Pliekans.
  111. Aromāts nekāds. Garšā ūdens un skābe.
  112. Dzerams un aptīkams.
  113. Norūgusi ābolu sula
  114. Saldens un rūgts.
Komentāri (0)  |  2019-05-14 22:08    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ