vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Par dzirkstošo Norton Cosecha Especial Extra brut


Man vienmēr ir patikušas gada beigas. Tas ir laiks, kad cilvēki smaida vairāk un cenšas iepriecināt viens otru. Arī vīnu un sevišķi jau dzirkstošo vīnu, tirgotājiem gada beigās nosakņojums uzlabojas.

 Pagājušā gada nogalē nogaršoju Argentīnas dzirkstošo vīnu Norton Cosecha Especial Extra brut, kas veikalā maksāja ap 9 Ls. Jāsaka uzreiz. Tas nav domāts Asti vai cita veida itāļu prosseco stila vīna cienītājiem. Tas ir domāts nopietnu dzērienu cienītājiem. Aromātā jūtama žāvēti augļi, grauzdēta maize. Vīna pazinēji uzreiz sajutīs, ka tajā dominē Chardonnay vīnogas. Pēc sava stila tas man atgādināja izturētu spāņu dzirkstošo vīnu „cava". Uz etiķetes minētais „extra brut" liecina, ka tas ir vissausākais no visiem dzirkstošajiem vīnam. Tam nav pievienots ne grama liekā cukura. Tikai tik daudz cik pašā vīnogā. Intereses pēc gribēju pārbaudīt šo faktu. Internetā atradu visus tehniskos datus par šo dzērienu. Patiesi, tajā ir tikai 6 g/l, kas iespējams apstiprina manis minēto. Šeit pat atradu arī kādu citu lietu, kas mani patiesi pārsteidza. Izrādījās, ka Norton Cosecha Especial Extra brut ir ražots otrreizējo raudzēšanu veicot tērauda tvertnēs. Tā ir tā pati metode, pēc kuras top mūsu pašu „Rīgas šampanietis". Atšķirība starp šiem dzērieniem gan garšā, gan stilā milzīga. Es nekad nebiju iedomājies, ka ar šo metodi var saražot tik nopietnu dzirkstošo vīnu. Kārtējo reizi jāsecina, ka laba dzēriena noslēpums ir kvalitatīva izejviela un vīndara meistarība.

Komentāri (0)  |  2010-01-05 02:05    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ