vinzinis.lv

 

Latvijas vīndari var


Vairāki mani draugi ir sūdzējušīes, ka ir ļoti grūti atrast labus Latvijā ražotus vīnus. Viņiem var reizē piekrits un reizē nepiekrist. Par vīnogu vīnu ražošanu vēl ir pāragri runāt. Šeit mēs esam vēl tikai bērna autiņos. Taustāmies, meklējam savu ideālo, tieši Latvijas klimatam piemēroto vīna ražošanai paredzēto vīnogu šķirni. Latvijas vīnkopība šobrīd sper tikai savus pirmos, biklos soļus, tāpēc no tās pagaidām nevajag sagaidīt tos rezultātus ko Rietumeiropas vīndari ir sasnieguši ar savu  1000 gadu lielo pieredzi. Mēs vēl tikai mācāmies.  
No otras puses Latvijā ir pietiekami senas  augļu un ogu vīna gatavošanas tradīcijas. Gandrīz katrs lasītājs var pieminēt kādu stāstu par to kā viņa mamma, vecmamma vai vectēvs ir gatavojis zemeņu, upeņu vai ābolu vīnu. Arī es atceros šādus vīnus, taču laiki ir mainījušies un tiem līdzi ir mainījusies arī mūsu garšas uztvere. Tagad mēs gribam dzērienus, kas pēc sava stila līdzīnātos vīnam. Būtu harmonisks, sabalansēts ar patīkamu un pietiekami ilgu pēcgaršu.
Bieži par augļu vīnu mēs saudzam dzērienu, kas pagatavots dažādu augļu sulām vai veciem ievārījumiem pievienojot raugu un cukuru. Tā tiek pagatavota vien salda, norūgusi un alkoholiska sula, kurai trūkst šīs garšas elegances. Vai šāds dzēriens ir  jāsauc par vīnu? Diezin vai. Taču Latvijā ir pietiekami daudz trako, fanātiski noskaņotu cilvēku, kas vēlas lai mēs arī ar augļu vīniem varētu lepoties.
Jau divus gadus es piedalos Latvijas augļu un ogu vīnu vērtēšanā un pat tik īsā laika posmā esmu pamanījis, cik būtiski ir mainījušies mūsu vīndaru pagatavoto dzērienu kvalitāte. Par to ir jāpateicas tiem entuziastiem, kas ieklausās Latvijas vīnziņu teiktajā un cenšas veidot modernus, ar ārvalstu vīniem izlutinātiem pircjiem saprotamus vīnus. Pirms mēneša,  Rīgā norisinājās ikgadējā Latvijas augļu un ogu vīnu skate, kas ikvienam interesentam deva iespēju klātienē pagaršot vairāk nekā 80 Latvijas vīnus un atrast sev tīkamo dzērienu. Mana līdzšinējā degsutāciju pieredze liecina, ka vietējie vīndari jau šobrīd ir atrstrādājuši desertvīnu un sidru ražošanas tehnoloģiju, tāpēc savu uzmanību skatē pievērsu tieši šiem augļu un ogu vīniem.  

Kā izcilu Latvijas desertvīna paraugu gribu minēt Lubānas vīnotavas “Saldā cidonija”.

Kā jau nosaukums vēsta, tas  gatavots no cidonijām. Kārtīgam vīnam raksturīga tehnoloģija. Rūgšanas process, nerūsējošās tērauda tvertnēs ar kontrolētu temperatūru, ildzis 6 mēnešus. Pēc tam vēl kādu laiku nogatavinājies gan tvertnēs, gan pudelēs. Visas šīs pūles atspoguļojās arī garšā. Aromātā skābas cidonijas ar medu. Arī garša neliek vilties, medus saldums, tomēr pateicoties cidoniju skābumam, tas nešķebina. Pārsteidzoši harmonisks. Lūk ko nozīmē uzmanīgs un pacietīgs darbs.

Aplūkojot Latvijas alkohola tirgus staistiku iespējams redzēt, ka pēdējos gados savu uzvaras gājienu ir sācis sidrs. Lielākoties tas ir ārzemēs ražotais, taču manuprāt tas ir tikai pagaidām. Cenas ziņā mēs atpaliekam no lētā gala dzērieniem, taču mūsu sidrs 99% gadījumu būs pagatavots no īstas, dabiskas ābolu sulas, nevis nezināmas izcelsmes koncentrāta pulvera.

To cik izcilus sidrus iespējams pagatavot, pārliecinājos Latvijas augļu un ogu vīnu skatē nogaršojot sidra darītavas Mr. Plūme dzērienus. Mani sajūsmināja viņa radītais “Ābolu sidrs Mr Plūme dzirkstošais”. Daudzi Latvijas sidra ražotāji grēko pievienojot dzērienam pārāk daudz ogļskābo gāzi, taču ne šis. Vīns ir gatavots slaveno Normandijas sidru stilā. Pēc gatavā vīna iepildīšanas pudelē rūgšana ir nedaudz turpinājusies, tādējādi panākot šim dzērienam tik labi piestāvošo, nedaudz dzirkstošo raksturu. Aromātā svaigi, nedaudz saldeni āboli, garšā atrasts veiksmīgs balanss starp saldiem un skābiem āboliem. Gāzes nav daudz, tādējādi ir iespējams pilnībā izbaudīt katru no daudzveidāgajām ābolo garšas niansēm. Ļoti veiksmīgs un izcils Latvijas sidrs, kas noteikti nav sliktāks par slavenajiem franču Normandijas sidriem.

Komentāri (0)  |  2016-12-10 01:07    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ