vinzinis.lv

 

Chianti ar rozīnēm


Kurš gan tagad vairs zina, ka kādreiz Toskānā jaunam vīnam bieži vien pievienoja žāvētas vīnogas jeb rozīnes. Tas tika darīts nevis lai piešķirtu dzērienam bāgātīgāku garšas buķeti, bet gan pavisam citu, tīri pragmatisku iemeslu dēļ. Tika ietaupīts laiks! 19 gadsimtā, kad tika ieviesta šī metode, vīns bija ikdienas maltītes sastāvdaļa. 2-3 pudeles dienā nebija nekādas izņēmums, drīzāk ikdiena.
Pievienojot rozīnes jaunam vīnam nebija nepieciešams gaidīt, līdz tas nobriedīs. Šādi pagatvots jaunais vīns bija specīgāks, garša maigāka, apaļāka un jau līdzinājās nobriedušama vīnam.

 Mūsdienās, kad pastāv tērauda tvertnes ar temperatūras kontroli, datori un citas tehniskas iespējas, līdz pēdājam sīkumam ietekmēt vīna garšu šo metodi izmanto arvien retāk.  Tomēr arī  šobrīd iespējams pārloicināties, ka sentēvu vīna darīšanas metodes arī mūsdienās dod lielisku rezultātu Picinni “Buon governo” 2014, Toscano IGT sulīgs, maigs un it kā nedaudz saldens vīns. Garšā daudz ķirši, plūmes un saldenas upenes. Miecvielu pēcgaršā ir tik daudz lai tās sajustu, bet ne vairāk. Lai arī garšas ziņā vienkārš, tomēr ēdienu sadarībai ļoti pateicīgs vīns, kas ies kopā ar gandrīz jebkuru, nepārāk sarežģītu itāļu virtuves ēdienu.

Komentāri (1)  |  2016-11-11 01:58    
Baiba* - 2016-12-12 09:51
Ieinteresēja. Kur šis vīns būtu nopērkams?


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ