vinzinis.lv

 

Spāņu cava, kas nav cava


 Jau kādu laiku pie mum ir nopērkams kāds izcils spānu dzirktošais vīns.
2012. gadā Spānijas dzirkstošā vīna - cava ražotājs Raventos i Blanc pieņēma lēmumu izstāties no šī dzēriena ražotāju asociācijas un saviem dzērieniem vairs nelietot cava nosaukumu. Viņaprāt, daudziem vīniem kas izmanto šo nosaukumu trūkst kvalitātes un viņš nevēlas lai ar tiem asociētu arī viņa dzērienus.Tā vietā viņš izveidoja Conca del Riu Anoia (Anoia upes ieleja) vīnu asociāciju kurai aicināja pievienoties citus ražotājus. Pēc viņu domām, tikai šajā ielejā ar tās unikālo augsni un klimatu esošie vīna dārzi, kuros vīnogu audzēšanai un ražošanai jānotiek ievērojot visaugstākos standartus. Piemēram, dzirkstošā vīna ražotājam pašam ir jāaudzē vīnogas, vajadzības gadījumā no citiem audzētājeim drīkst pirkt tikai ogas, nevis gatavu vīna materiālu; vīnogulāji nedrīkst būt jaunāki par 10 gadiem, ideāli 20 gadi; ražībai jābūt mazākai par 10,000 kg / ha; ogas jānovāc tikai ar rokām; izturēšana pudelē kopā ar raugiem vismaz 18 mēnešus, vietējās vīnogu šķirnes, 100% bioloģiskā vai biodinamiskā vīnogu audzēšana un protams, tikai šajā reģionā audzētās ogas.

Lai arī 100% negribētu visam tam piekrist, tomēr nevaru noliegt, ka vismaz Raventos i Blanc L'Hereu Brut Conca del Riu Anoia 2013 ir lielisks vīns. Spēcīgs, ļoti svaigs aromāts! Baltais māls, kaļķis, kā arī citrusi. Garšā jau zaļi āboli, greifrūti un pavisam nedaudz mazies garoziņas. Stila ziņā tas man noteiktiu asociējas ar labu, klasisku cava. Acimredzot pie vainas ir tradicionālās šim dzērienam izvēlētas vīnogu škirnes.

Komentāri (0)  |  2016-11-04 22:24    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ