vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Apgaismojums ietekmē garšu


 Vācu zinātnieki ir veikuši pētījumu, kā dažādu krāsu apgaismojums ietekmē cilvēka garšas uztveri. Par to informē Telegraph.co.uk. Eksperimenta dalībniekiem tika piedāvāts nogaršot vienu un to pašu rieslingu telpā, kas tika apgaismota dažādās krāsās. Izrādījās, ka vīns telpā, kurā ieslēgta sarkanā gaisma, garšo saldāk nekā tur kur deg parastā, baltā vai zaļā gaisma. Sarkanā apgaismojumā vīns liekas augļaināks un svaigāks. Interesanti, ka šajā gaismā dzertais vīns pēc eksperimenta dalībnieku vārdiem licies par aptuveni 1 EUR dārgāks, nekā citā apgaismojumā dzertais.

Dr Daniel Oberfeld-Twistel no Gūtenberga universitātes Mainā par šo eksperimentu izteicās šādi: „Mēs jau zinājām, ka dažāda gaisma ietekmē vīna garšu, taču gribējām noskaidrot cik nozīmīga loma tai ir mūsu garšas uztverē tieši restorānos un bāros." Protams, lai saprastu, kāpēc tas tā notiek, ir vajadzīgi papildu pētījumi, taču speciālisti pieļauj, ka vienas krāsas cilvēkiem rada vairāk pozitīvu emociju nekā citas.

Ceru, ka šis atklājums daudziem restorānu un bāru apmeklētājiem liks padomāt, vai restorāna īpašnieks, šādi izgaismojot telpu, necenšas par bargu naudu iesmērēt vīnu, kas nemaz nav tā vērts.

Komentāri (0)  |  2009-12-21 23:46    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ