vinzinis.lv

 

Latvijas augļu un ogu vīnu kvalitātes vērtējums


Jūnija beigās notika kārtējais Latvijas augļu ogu vīnu kvalitātes vērtējums. Žūrīja, kuras sastāvā darbojās  Inese Drudze,  Andris Dišlers, Jānis Kaļķis, Rolands Rudāns, Raimonds Tomsons un Ainars Sedlenieks, vērtēja 39 vīnus.



Publicēju savas piezīmes par šiem Latvijas vīniem. Tā kā šī bija aklā degustācija, tad katrs no vīniem figurēja zem noteikta nummura.

16. Samērā rūgts, smagnējs. Kaut ko vajag lai to kompensētu

2. Interesants, tikai trūkst aromātā. Glāzes?

56. Viegli rozā. Izskats vilinošs. Smaržā rabarberi. Garša viegli salda. Labi saprotams, viegli dzeras. Patīkami komerciāls

14. Nedaudz duļķains. Aromātā asas ogas. Garšā saldums ņem virsroku pār garšu un nomaskē trūkumus.

9. Iztrurēta šerija krāsa. Sagiadu, ka būs nedaudz salds. Pīlā’dzī, kas tālāk ar garšu? Savdabūs, pretrunīgs. It kā labs, bet lien ārpus ierastiem rāmjiem.

35. Smaržā viegli rūgteni augļi. Spēcīgas, cukurotras cidonijas. Loti vienkāršs, tomēr viegli saprotams. Ja ir laba cena, varētu būt veiksmīgs komercprodukts.

19. Rūgteni skābs. Arom’tā liekas svigs. Sveigi augļi. Rabarberi ar skābām cidonijā, Interesants.

 

7. Aromātā sarkanas dārza ogas, ķirši, ‘jānogas, upernes. Garša lec laukā no smaržas. Rūgtena un viss. Garšā trūkst augļu.

33. Arimātā aronijas. Garša maiga, neitrālā. Pārāk neitrāls un piesardzīgs.

3. Saldeni pīlādžī Garša specōga, labi saprotamias saldenas ogas, Patīkams deserta vīns. Kvalitatīvs produkts ar pietiekami ilgu taču tomēr vienkāršu garšu.

4. Sausi pīlādži, aronijas. Garša agresīva, spēcīga.

5. Klasiska mājas vīna stils. Garšā vienkāršas saldenas upenes. Šķidrs upeņu ievārījums.

13. Pīlādži. Nedaudz rūgteni, nedaudz saldeni + upenes, Garša ļoti spēciga, harmoniska, Kavlitatīvs produkts bez īpašām pretenzijām.

20. It kā augļi, it kā slimnīca. Sākotnējā garša neinteresnata, rūgtena.  Nedaudz pastāvot paliek labāks. Ļoti specifisks un nekomerciāls.

34. Ogu limonāde. Dzērvenes ar cukuru. Viegls, vienkāršs padzēriens. Būs izcils karstā laikā.

22.Klasisks māsj upeņu vīna aromāts. Garša interesanta ar ogu niansēm. Nav agresīvs. Patīkams, pietiekami sarežģīts ar labi saprotamu garšu.

37. Tumši brūngans izskats. Ilgstoši izturēts? Aeomātā ogas ar kafijas pupiņām. Pilnmiesīgs. Vēlāk nedaudz parādās dizčiltīgā vīna kūts smarža Garšā pārgatavas ogas, zemenes, upenes, ķirši.

21. Aronijas. Primitīvs, Aronijas ar cukuru. Vulgārs.

38. Nedaudz pastāvējis.Ogas ar zēlītēm. Garšā dārza ogas, iupenes, ķirši. It kā Ok, bet nepamet sajūta, par mākslīgu, aromatoizētu vīnu.

15. Saldenas brūklnes, dzērvenes. Lieliksks garšā. Ir gan saldums, gan skābe. Patīkams, labi veidots produkts.

12. Saldenas karameles ar sukādēm. Garšā zemes. nedaudz par plānu, bet citādi ir  ļoti kvalitatīvs desrtvīns.

8. Žāvētas ogas. Izturēta vīna aromāts. Atgādina stiprināto Pedro Ximenez šeriju. Garšā lācenes, rupjmaize ar medu. Izcils!

6. Aromšt neitrāls. Garšā maigas un reizē spēcīgas ogas.

 

DZIRKSTOŠIE

1. Dzirkstošais. Skaisti, smalki burbuļi, tiesa izskatā to varētu būt vairāk. Aromātā rieksti ar āboliem. Garša ļoti sausa, varbūt varētu vairāk cukura?

31. Aromātā labi sparotams, patīkams sidrs. Garšā par dudz gāzes, kas traucē garšas uztveri.

32. Skaists izskats. Aromātā saldeni āboli. Atkal par didz gāzs. Kopumā ļoti labs. Atrasts veiksmīgs balans strp skābo un saldo.

39.Aromātā salda āboku smrža. Garšā arī salds sidrs.  Šim nav daudz gāzes, kas traucētu uzbaudīt garšu. Ļabsi sparotams, kvalitatīvs produkts.

 

EKSOTIKA

18. Smaržu fabrika.  Martini ar kaut kādām skābēm. Aromātā nedaudz jūtams etiķis. Garša saldena ar skābām ērkšķogām. Nezunu, varbūt kādam patiks.

11. Aromātā ceriī ar liepzidien. Garša rūgtna ar vērmelēm pēcgaršā.

10. Rūgtnes aromāts, bet tas nav nepatīkams. Garšā nepatōkamas vērmeles ar odeklona sajūtu. Tomēr galīgi zemē metams nav. Eksotikas meklētājiem.

 

Kopumā jāatzīst, ka Latvijas vīndari ir sekmīgi apguvuši sidra ražošanu. Var runāt par atsevišķu šāda veida parauga stilu un vīndaru rokrakstu, taču jau otro gadu Latvijas sidri man neizraisa ne mazāko šaubu par to kvalitāti. Tā tik turpināt, jo manuprāt, neskatoties uz spēcīgo alus lobiju šim dzērienam ir milzīgs potenciāls, lai kļūtu par latviešu naciionālo dzērienu.


 No visiem degustātajiem vīniem par manu neapšaubāmo favorītu kļuva vīns Nr.  8, ko ražo Varis Baņģieris no SIA Vējkanietis. Tas tiek veidots no upenēm un bišu produktiem. Ja vīnarim izdosies noturēt šī vīna kvalitāti vairāku gadu garumā, tad tas noteikti varētu iekarot Latvijas labāko restorānu vīna kartes.

Komentāri (0)  |  2016-07-08 23:47    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ