vinzinis.lv

 

Prosecco stāsts


Urā,  beidzot ir sākusies vasara  un gaisā jau jūtamas pirmās karstuma notis. Šī iemesla dēļ gribu pievērst uzmanību manuprāt ļoti vasarīgam vīnam varētu būt topā.

 Runa ir par pēdējo gadu Latvijas superhītu –  itāļu dzirkstošo vīnu Prosecco. Šis ir otrs populārākais dzirkstošais vīns pasaulē un atpaliek tikai no šampanieša. Šis vīns top Itālijas ziemeļos, 25 km no Venēcijas, Trevizo pilsētas apkārtnē. Līdzīgi kā mūsu pašu Rīgas šampnieti arī Prosecco gatavošanai izmanto tā saucamo rezervuāra metodi, kurā vīns savus burbuļus iegūst nevis atkārtoti rūgstot pudel,ē kā šampanieša gadījumā, bet gan tērauda tvertnēs. Šāda tehnoloģija ļauj šo dzērienu saražot ātrāk un arī lētāk. Taču Prosecco gadījumā, tai ir arī kāds cits pluss. Vīns  tērauda tvertnēs mazāk saskaras ar rauga nogulsnēm, kas gala rezultātā ļauj panākt dzērienu kurā dominē ziedu un vieglas augļu notis. Tieši šis aromāts arī ir Prosecco galvenais trumpis.
Katru gadu tiek saražots aptuveni 304 miljoni pudeļu, tomēr neraugoties uz šo milzīgo apjomu, 2015 gadā izskanēja bažas, ka pasaulē varētu pietrūkt Prosecco un visu šo pudeļu daudzumu varētu izdzert vēl pirms gada beigām.
Zināmā mērā šī popularitātei ir arī tā lāsts. Dzēriena pamatā ir populāra Itālijas vīnogu šķirne kas tā arī saucas -  prosecco. Ikviens ražotājs jebkurā vietā uz etiķetes varēja rakstīt šo nosaukumu un tirgot dzirkstošo vīnu, kam nebija nekāda sakara ar to, kas top Trevizo apkārtnē. Patērētājs to veikala plauktā nemaz neievēroja un šo, ne visai augsto kvalitātes standartu, attiecināja arī uz īstiem Prosecco.
Galu galā šāds bardaks Eiropā apnika un tika veiktas izmaiņas likumdošanā un jau kopš 2009 gada šo nosaukumu drīkst lietot tikai jau manis minētajā apgablā un vēl vienā nelielā vietā Itālijā, netālu no Slovēnijas robežas. Visiem pārējiem Eiropā, ja vēlas ražot vīno no šīs vīnogu šķirnes, jālieto cits, vēsturiskais prosecco vīnogas nosaukums –  glera. Tiesa pirms pāris mēnešiem pasaulē izcēlās skandāls, jo Austrālijas vīndari bija sākuši ražot dzirkstošo vīnu uz kura etiķetes arī  bija rakstīts Prosecco. Viņi to skaidroja, ka pilda tikai Austrālijas likumdošanas prasības, kas ļauj rakstīt uz etiķetes vīnogu šķirni. Kāpēc gan nosaukums prosecco būtu sliktāks par citiem šīs pašas vīnogas nosaukumiem  - glera, srappolo spargolo, serpina, uva pissona, utt… Jāsaka, ka šim faktam  varbūt nebūtu pievērsta tik liela uzmanība, ja vien viltīgie austrālieši to nebūtu tirgojuši plauktā  blakus Itālijas vīniem.
Neraugoties uz dažādām nesaprašanām,  šīs likumdošanas izmaiņas ir nākušas par labu pašam dzētrienam un tā kvalitāte noteikti ir uzlabojusies. Šobrīd Latvijā var sastapt ļoti dažādas cenas un arī kvalitātes Prosecco. Laba šī dzirkstošā vīna cienītājiem es iesaku orientēties uz dzērienu kura etiķeti rotā burti D.O.C.G., kas nozīmē kā šī vīna ražošanā ir ieturēti paši augstākie standarti. Viens no šādiem laba Prosecco paraugiem ir Val d`Oca Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut "Rive di San Pietro di Barbozza”. Aromātā viegli ķiršu ziedi, bumbieri. Garša ļoti maiga un neraugoties uz to, ka šis ir sausais brut, pat it kā nedaudz saldena. Tomēr visvairāk mani pārsteidza šī vīna kopējā harmonija.
Lai arī es neesmu Prosecco cienītājs, tomēr karstā vasaras dienā es noteikti vispirms padomātu par šo vīnu.

Komentāri (0)  |  2016-06-02 00:01    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ