vinzinis.lv

 

31. janvārī, pasaulē atzīmē degvīna dzimšanas dienu


31. janvāris tiek neoficiāli dēvēts par degvīna dzimšanas dienu, jo šajā datumā 1865. gadā zinātnieks Dmitrijs Mendeļejevs aizstāvēja savu doktora disertāciju „Par spirta un ūdens savienošanu", nosakot ideālo ūdens un spirta proporciju, kas dod pamatu runāt par degvīna definīciju. Šodien degvīns ir visvairāk pārdo-tais alkoholiskais dzēriens pasaulē. Latvijā degvīns veido 21% no kopējā legālā alkohola tirgus (izņemot alu).
Lai arī degvīna tirgus Latvijā, līdzīgi kā lielā daļā Eiropas, jau vairākus gadus uzrāda krituma tendenci un arī pērn šī dzērienu kategorija vietējā tirgū samazinājusies par 4,4% attiecībā pret 2013. gadu, gan Latvijā, gan pasaulē pieaug pieprasījums pēc premiālā un ultrapremiālā segmenta degvīniem.

‘’Pārdošanas dati liecina, ka pieprasījums pēc augstākās kvalitātes degvīniem dažādos pasaules tirgos gadā vidēji palielinās par 3-8 % un liecina par stabilu šī dzēriena seg-menta patērētāju loku daudzviet pasaulē,’’ atzīst alkoholisko dzērienu izplatītāja „SPI Distribution (Latvia)’’ pārstāve un degvīna zīmola „Stolichnaya” vadītāja Karīna Pētersone.

AS „Latvijas balzams” (LB) kā lielākais degvīna ražotājs un eksportētājs Latvijā pērn saražojis vairāk nekā 3,3 miljonus dekalitru degvīna, no kura visvairāk pārdotā premi-ālā degvīna - „Stolichnaya” - īpatsvars veido 2,7 miljonus dekalitru jeb 82% procentus no kopējā apjoma. Kopumā LB ražo vairāk nekā 50 dažādu garšu un zīmolu degvīnu.

Degvīns „Stolichnaya”, kas LB  tiek ražots un pildīts jau kopš 1948. gada, patlaban tiek eksportēts uz 180 pasaules tirgiem un ir viena no populārākajām Latvijas eksporta precēm. Ik gadu pasaulē tiek pārdoti vairāk nekā 35 miljoni degvīna „Stolichnaya” pudeļu, un tā lielākie tirgi ir ASV, Kanāda, Čīle, Austrija, Grieķija, Izraēla, Libāna. „Stolichnaya” ražošanā tiek izmantota klasiskā krievu degvīna ražošanas tehnoloģija, kas balstās uz ūdens spirta šķīduma filtrāciju caur kvarca smiltīm un aktīvās ogles ko-lonnām.

LB galvenā stipro alkoholisko dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka norāda, ka uz-ņēmums degvīnus ražo tikai no rektificēta graudu etilspirta, kas tiek rūpīgi pārbaudīts uzņēmuma laboratorijā. Ūdens, kas ir lielākā degvīna receptūras sastāvdaļa, tiek iegūts no artēziskajiem urbumiem un pēc tam apstrādāts, atdalot piemaisījumus, sāļus. 

Degvīnu kristāltīrības, dzidrības un maigas, noapaļotas garša iegūšanai papildus kla-siskai filtrācijai caur kvarca smiltīm un aktīvās ogles kolonnām uzņēmumā šodien tiek izmantotas arī citas inovatīvas metodes – filtrācija caur ogli ar impregnētu sudrabu, filtrācija caur zelta vai dzintara filtru, kā arī dziļās sasaldēšanas metode ar filtrāciju pazeminātā temperatūrā.

 

Papildu informācija:

Dana Hasana
AS “Latvijas balzams” un “Amber Beverage Group” komunikācijas vadītāja
Tel.: +371 67011711
Mob.:+371 26355895
E-pasts: dana.hasana@lb.lv
www.lb.lv

 

Komentāri (0)  |  2015-01-30 23:56    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ