vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

"Rīgas Prestige Cuvée" dzirkstošais vīns


Vasaras vidū veikalos parādījās jauns Latvijas balzāma produkts dzirkstošais vīns – "Rīgas Prestige Cuvée".



Kā vēsta saņemtā informācija, atšķirībā no "RĪGAS šampanieša" oriģinālās un klasiskās versijas "RĪGAS Prestige Cuvée" tiek ražots ar periodiskās raudzēšanas metodi, izmantojot spāņu vīnu, kas iegūts no sauvignon blanc šķirnes vīnogām un īpašu sauso raugu, tādējādi iegūstot vieglāku un svaigāku garšu. "RĪGAS Prestige Cuvée'' pieejams divos variantos - Sweet un Brut. Pirmajā "RĪGAS Prestige Cuvée'' partijā jau saražoti 50 tūkstoši pudeļu, kas paredzēti realizācijai vietējā tirgū.

Mans vērtējums.

"RĪGAS Prestige Cuvée'' pudeles etiķetes noformējums man nekādā ziņā neasociējas ar šo nosaukumu. Tā ir pārāk vienkārša un neizteiksmīga. Nosaukumu prestige cuvée parasti lieto, lai apzīmētu īpašu un ekskluzīvu dzirkstošu vīnu. Piemēram, šampanieša  nama Moet & Chandon Prestige cuvée ir šampanietis Dom Perignon. Atbilstoši arī etiķete neliecina par vienkāršu dzērienu. Neapšaubāmi, dzēriens ar baltu un ļoti lakonisku etiķeti, visticamāk, veikala plauktā uz pārējo pudeļu fona izcelsies, tomēr vismaz man šāda pudele asociējas ar, par tradicionālo "Rīgas šampanietis”, lētāku un vienkāršāku vīnu. Ja jau lieto prestige cuvée, tadarī dzēriena etiķetei jāizskatās dārgāk.

Tagad garša. Vispirms "RĪGAS Prestige Cuvée Brut”. Lai arī dzēriena anotācijā pieminētas sauvignon blanc vīnogas, ne aromātā ne garšā es tās nejutu. Vairāk ir ābolu sēkliņas, pāraugsi pļavu zāle, zemes aromāti. Zaļās ērkšķogas un zaļo zāle ar lielu piepūli varēs sajust tikai kaut kur trešajā vai ceturtajā garšas plānā. Garša ir apaļāka nekā tiek sagaidīts no dzēriena ar nosaukumu sauvignon blanc. Lai panāktu treknāku, pilnmiesīgāku un smagnējāku garšu ir upurēts skābums. Nepamet sajūta, ka vīns sākotnējā etapā ilgstoši turēts kopā ar rauga nogulsnēm. Šis drīzāk ir vēla rudens vai pat ziemas dzirkstošais, nevis vasaras dzēriens.

"RĪGAS Prestige CuvéeSweet”, kā jau vēsta nosaukums, veidots kā saldā variācija. Jāsaka, ka īsti salds viņš nemaz nav, drīzāk pussalds. Manā skatījumā, vismaz sākumā tas ir svaigāks un vieglāks par brut. Paradoksāli, bet tā garšā ir arī vairāk skābuma un protams arī vairāk salduma. To varētu raksturot kā skābi āboli ar saldiem bumbieriem. Diemžēl šīs abas garšas darbojas katra par sevi. Rodas iespaids, ka ir divi atšķirīgi vīni – saldais un sausais.

Neraugoties uz visu manis pieminēto, „RĪGAS Prestige Cuvé”, sevišķi brut,  man patīk labāk par parasto „Rīgas šampanieti”, taču to nevar saukt par  prestige cuve.  Vienkāršs, normāls savas cenu kategorijas dzirkstošais vīns. Lai nesagādātu vilšanos pircējiem, „Latvijas balzāmam” vajadzētu  atteikties no vīnogu šķirnes sauvignon blanc pieminēšanas uz centrālās etiķetes. Pietiktu, ja to rakstītu un pieminētu tikai etiķetes aprakstošajā daļā. Tāpat nevajadzētu šo dzērienu saukt par prestige cuve. Kāpēc gan to nedēvēt par „RĪGAS Cuvé Nr 1” vaikaut kā līdzīgi? Skaidri uz saprotami, bez pārspīlējuma. Nosaukumu prestige cuve vajadzētu pietaupīt tiešām ļoti dārgam, ekskluzīvam un ļoti augstvērtīgam produktam, kuru par tādu uzskatītu arī citi.

 

Komentāri (0)  |  2014-08-19 17:52    
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ