vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

TOP 5 stiprinātie deserta vīni


Man škiet, ka ziema ir vislabākais laiks, lai pievērstos stiprināto deserta vīnu baudīšanai. Ārā ir auksti, bet iekšā ir silti. Vispopulārākais no stiprajiem vīniem, protams, ir portvīns, bet arī citur māk ražot nebūt nes sliktākus līdzīga stila dzērienus

 

De Botoli  Black Noble, kas specializētajā veikalā maksā ap 20 Ls. par 0.375l

Tas, ka Austrālijā prot taisīt vīnu zina visi. Tomēr pirms 50 gadiem. ja runa bija par Asutrāliju, visiem tā asociējās ar stiprināto vīnu. Tagad Latvijā ir nopērkams stiprinātais Austrālijas deserta vīns. Šis ļoti īpašais vīns no De Bortoli kompānijas, izgatavots no vīnogām, kuras skārusi dižciltīgā puve, pēc tam pievienots vīnogu spirts un vēl dažus gadus izturēta vecās ozolkoka mucās. Tā radītāji ir iedvesmojušies no Spānijas hesresa. Aromātā salda kafija, anīss, žāvēti augļi. Lielisks papildinājums sieriem, perfekts noslēgums maltītei ar tasīti espresso, tumšo šokolādi vai riekstiem.

 

 

 

Show Liqueur Muscat, kas veikalā maksā ap 11 Ls.

Aromātisks, salds Austrālijas deserta vīns no  Muscat vīnogām. Fantastisks aromāts! Sākumā var sajust saldenu, kas vēlāk garšas paletē atklāj intensīvu nogatavojušos vīnogu, rozīņu, kafijas, karameļu nianses. Ja gribas kaut ko saldu un aromātiski šīs būs īstais.

 

 

Pellegrino Marsala Fine Ruby, kas veikalā maksā ap 8 Ls

Jāsaka, ka angļu tirgotājiem mēs esam parādā ne tikai par portvīnu un heresu, bet arī par kādu citu stiprinātu vīnu - marsala, kas top pašos Itālijas dienvidos, Sicīlijā. Šis dzēriens pavisam nedaudz mazāk saldens nekā portvīns. Aromātā dominē ķirši kazenes, kaut kas no maigiem sacukurotiem augļiem ar melno balzāmu. Garšā tie paši pārgatavojušies augļi. Ķirši, kazenes. Mani kolēģi, kas to ir pagaršojuši ir bijuši stāvā sajūsmā. Bieži vien to izmanto arī tiramisu sastāvā.

 

 

Pedro Ximénez Duquesa Romate, kas veikalos maksā ap 10 Ls

Viens no maniem mīļākajiem deserta vīniem ir saldais šerijs no Pedro Ximenez vīnogām. Tas ir nevis vienkārši salds, bet supersalds. Garšā izteiktas rozīnes, sacukuroti augļi. Vīns ir ļoti biezs un tumšs, kā nosauļojies afrolatvietis. Man liekas, ka tajā ievietota karotīte stāvētu un nenogrimtu. Es šo vīnu varētu raksturot, kā koncentrētu Āfrijas nevis Spānijas sauli pudelē. Kā nekā no vietas kur top šis vīns līdz Āfrikai ir tikai nedaudz vairāk par 100 km.

 

Harvey Bristol Cream, kas veikalos maksā ap 8 Ls.

Bristoles krēms ir viens o vispopulārākajiem krēmveida šerijiem pasaulē. Tas izveidots sajaucot vairāku dažādu veidu šerijus. Katrs stils šim dzērienam ir devis savas labākās īpašības, līdz ar to ir vīndariem ir izdevies panākt savdabīgu un interesantu garšu. Viņš nav tik salds, kā Pedro Ximenez. Tā garšā ir nedaudz jūtami rieksti, žāvētas plūmes un ķirši. Lielisks partneris ar dažādām šokolādes kūkām.


Uzmanību! Deserta vīns izraisa atkarību no saldumiem.

Komentāri (0)  |  2009-11-28 01:16  |  Skatīts: 7879x   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ