vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Luksemburgas vīni


Daudz ir dzirdēta gaušanās par mazo Latvijas tirgu, kas visu sadārdzina vai pat attur kādu ražotāju no ienākšanas tajā. Tomēr, man šķiet, ka mēs esam tik mazi iedrošina vīna mīlētājus eksperimentēt un rosina uzdrīkstēties ievest nelielā apjomā vīnus, kuri sava ierobežotā apjoma dēļ, nekad neparādīsies vietās, kurās pieprasa vismaz vienu fūri. Pirms gada pagaršoju vairākus tādus nelielas valstis kā Luksemburgu vīnus, kas nopērkami arī Latvijā. Šīs valsts vīna reģioni atrodas

 

 


 Poll Fabaire Cuvee Brut Cremant. Dzirkstošais vīns.

Savdabīgs. Aromātā ļoti izteikts kaļķakmenis. Garša tomēr vienkārša un līdztekus citrusiem jūtams tas pats kaļķis. Iespējams, ka šis vīns nemaz nav no Luksemburgā audzētām ogām, jo šīs valsts vīna likumdošana nosaka, ka ja nosaukumā nefigurē  Cremant de Luxemburg, tad vīns var būt ražots ari no citā valstī augušām vīnogām.  Šāds vīns vismaz  9 mēnešus jāiztur nogulsnēm. Neraugoties uz to, Poll Fabaire Cuvee Brut Cremant varētu būt interesants eksotikas cienītājiem.








 


Cotes de Remich Riesling 2008,

Zaļš un negatavs gan aromātā, gan garšā. Garšā dominē skābums, pēcgarša rūgtena. It kā ir pazīmes, ka šis nav vienkāršs vīns, bet kaut kas no tā atgrūž. Gan smarža, gan garša ļoti smagnēja. Zem šī smaguma pazūd vīna elegance. Smags un savdabīgs ir šis vīns – kā kultūrists.







 




 

Cotes de Remich Rivaner 2011

Liels skābums.  Aromāts svaigs un viegls, sola, ka būs vasaras vīns. Garša tāda pati – viegla un vasarīga. Pirmais mirklis ir OK, bet pēc tam garša pazūd. Par īsu.

Vienkāršs, svaigs vīns bez pretenzijām, kas domāts ar ēdienu nevis vīns baudīšanai. Radīts ar labiem nodomiem. Bet zaļie citrusi tos pārmāc.

 











°
Coteaux de Schengen Pinot Gris, Grand Premier Cru 2010

Aromātā akācija un medus toņi, arī citrusi. Garša vienkārša, bet ne viegla – jūt garšvielu piesitienu, pikantas gaišās ogas, vēl arī ābolus ar medu un pipariem. Pudelēm izdzert nevarēs. Šis ir fona vīns ēdienam. Ja šim vēl klāt būtu grilēts lasis, tad diena būtu izdevusies.









 





Coteaux de Schengen Auxerrois Grand Premier Cru 2010

Vīnam ir smagnējs aromāts Degunā nedaudz mulsinoši dūmakaini citrusi. Arī garša smagnēja, nopietna un ;loti noturīga, taču, bez elegances. Auxerrois ir vienkārša oga – salīdzinoši mazprasīga un ražīga - darba zirgs, kas tomēr pasaules arēnā nav izgājusi Atbilst savai būtībai. Šis ir ikdienas ēdienu vīns, derēs pie trekniem un ne pārāk pikantiem gaļas ēdieniem.

 







  


Marc de Gewurztraminer. Destilats ar alkohola sturu 40 %.
 Zināmā mērā aromātā  tas atgādina Itāļu grapu, Žāvētas  un ļoti maigas vīnogas. Garšā jūtams, ka runa nav   par  nav parastu, bet gan par īpašu dzērienu. Nerauagoies uz savu samērā augsto cenu, noteikti  ieteiktu pagaršot augsta līmeņa vīnogu destilātu cienītājiem.

 







Kopējais iespaids par Luksemburgas vīniem. Visiem vīniem ir samērā augsts skābes līmenis. Ar to ir jārēķinās, tāpēc šos vīnus var ieteikt pie trekniem gaļas ēdieniem vai kā atsvaidzinošus un veldzējošus karstā vasaras dienā. Garša salīdzinoši vienkārša, tāpēc tie, manuprāt, neder vienkāršai baudīšanai. Šis ir darba zirgs pie ēdiena. Savas samērā augstās cenas dēļ no pircēja puses Luksemburgas vīni visbiežāk nebūs izdevīgs pirkums. Es tos pirktu eksotikas dēļ.

 

 

 

Komentāri (1)  |  2012-10-06 05:08    
lauris* - 2012-10-08 22:06
kaļķakmens garšā vizdrīzāk, ka no CaC03, ko plaši izmanto vīndarīšanā, lai samazinātu skābi, vienīgi parasti to tik izteikti neizjūt, ja vien "krīts" nav pievienots pēc fermentācijas....


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ