vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Grieķu klasika – Metaxa


Viens no pirmajiem kvalitatīvajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas pēc PSRS sabrukšanas parādījās Latvijā, bija Metaxa. Pagāja laiks, parādījās jauni dzērieni, un Metaxa garša aizmirsās. Nesen man bija iespēja atsvaidzināt savu garšas atmiņu. Rīgā viesojās pieredzes bagātais Metaxa meistars Konstantins Raptis (Constantinos Raptis).
































Iesākumam nedaudz par pašu dzērienu. Tas radies 1888. gadā, kad grieķu uzņēmējs Spyros Metaxa izdomāja pievērsties šim biznesam. Jaunais dzēriens ātri iekaroja pasauli un ieguva savus cienītājus. Līdz pat 1937. gadam daudzi to sauca par grieķu konjaku, bet vēlāk par grieķu brendiju. 1987. gadā ES tika ieviesti vienoti brendija nosaukuma lietošanas standarti, un izrādījās, Metaxa atrodas ārpus šīs dzērienu kategorijas.

Kāpēc Metaxa nav brendijs.

Visi brendiji pasaulē top, sajaucot dažāda vecuma ozolkoka mucās izturētus vīnogu spirtus un pēc tam atšķaidot to ar ūdeni. Pēc šādas pašas receptūras top arī konjaks. Ar Metaxa tā nav. Ar ūdeni te neviens neko neatšķaida. Lai alkohola saturu šajā dzērienā samazinātu no 700 līdz normālajiem 400, spirtam pievieno to vīnu, kas tapis no aromātiskajām muscat šķirnes vīnogām. Turklāt tām obligāti jābūt audzētām Samos vai Limos salā. Nekur citur. Tikai šeit augušās vīnogas ir pietiekami aromātiskas, lai tās varētu izmantot Metaxa darināšanā. Bet tas vēl nav viss. Dzērienam pievieno arī dažādu augu un ziedu ekstraktus, tajā skaitā arī rožūdeni, kas nācis no viena noteikta klostera pašos Peloponēsas pussalas ziemeļos, jo tikai tur sastopama kāda ļoti specifiska rožu šķirne.

Visu šo triju komponentu (ozolkokā izturēts vīnogu spirts, vīns, ziedi) maisījums padara Metaxa par unikālu produktu visas pasaules mērogā. Visu sastāvdaļu pareiza sajaukšana padara šo darbu par īpaši atbildīgi. Ne velti Konstantins Raptis ir tikai piektais Metaxa Meistars pēdējo 123 gadu Metaxa pastāvēšanas vēsturē.

Metaxa garšas






Metaxa 5*.
Aromātā rožu ziedi, maiga vaniļa un pavisam nedaudz saldenas rozīnes. Garšā labi sabalansēti un maigi augļi, nedaudz citroni. Viegls un ļoti aromātisks stiprais dzēriens, kas vairāk piemērots pavasarim un vasarai.

 

















Metaxa 7*.
Uzreiz jūtams, ka ilgstoši izturēts ozolkokā. Aromātā saldena vaniļa, kaut kas no riekstiem un žāvētām datelēm. Gaisīgos ziedus gandrīz nejūt. Garša bieza, nedaudz eļļaina. Žāvētas plūmes, rozīnes un medus. Pēcgaršā parādās neliels, bet maigs rūgtumiņš.

 


















Metaxa 12*.
Pavisam jauns produkts, kas tikko parādījies. To radījis jau pieminētais Konstantins Raptis. Aromātā žāvēti augļi, karameles. Garša ļoti spēcīga. Netipiski dzīva tik ilgstoši ozolkoka mucās izturētam dzērienam. Garšā žāvēti augļi, kafija un kaut kas no šokolādes ar apelsīnu džema pildījumu.

Komentāri (1)  |  2012-03-23 00:28    
labais* - 2013-12-31 19:43
Metaha 7 supper labais, savos 59 dzeeru pirmo reizi


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ