vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Vācu sarkanvīns


Iepriekšējā nedēļā piedalījos kādā vācu TOP vīnu degustācijā. Visi testētie vīni bija perfekti un būtu rekomendējami tiem Dienas lasītājiem, kas ir gatavi attiecīgi maksāt par šādu meistaru darbiem. Šīs degustācijas atklājums bija vācu sarkanvīni. Nevarētu teikt, ka pirms tam tie man būtu bijuši galīgi sveši, tomēr ar šāda līmeņa darbiem es vēl nebiju sastapies. Lai arī cenas ziņā degustētie vīni daudziem var likties pārāk dārgi, taču salīdzinājumā ar līdzīga līmeņa franču vai itāļu supervīniem šīs cenas vēl ir samērā pieticīgas. Interesanti, ka kādā 100 gadus vecā Rīgas restorāna vīna kartē var redzēt, ka vācu vīni maksāja vismaz 2 reizes dārgāk nekā franču. Šoreiz lasītāju uzmanību gribētu pievērst kādam vācu sarkanvīnam, kas vēl oficiāli neietilpst šajā topā un tāpēc ir pieejams par zemāku cenu nekā tad ja tas atrastos TOP sarakstā.

Rolf Heinrich Cuvee Rufus 2003 ir ieguvis zelta medaļu slavenākajā vīnu sacensībās Vācijā - Mundus vini. Šis sarkanvīns ir darināts no vairākām vīnogu šķirnēm, kurām visām ir netieša saistība ar kādu Ventspils iedzīvotājiem ļoti labskanīgu vīnogu šķirni lemberger. Tiesā gan šai vīnogu šķirnei ar minēto pilsētu nav nekāda sakara, jo Vācijā tā nonāca 19 gadsimtā no toreizējās Austroungārijas impērijas sastāvā esošās Slovēnijas pilsētas Lemberg. Mūsdienās šo vīnogu šķirni plaši audzē visā Centrālajā Eiropā, kur tā pazīstama ar tādiem nosaukumiem kā blaufränkisch, franconia, kékfrankos. Parasti vīni no šim vīnogām ir ļoti spēcīgi, pikanti un miecvielām bagāti. Man tos gribas salīdzināt ar ugunīgām ungāru dejām. Tomēr Cuvee Rufus gadījumā vīns ir 30 mēnešus izturēts ozolkoka mucā, kas tam ir noņēmis šo jauneklīgo uguns dzirksti, bet iedevis nosvērta un nopietna vīra prātu. Aromātā vēl kaut kas jūtams no pikantām garšvielām, tomēr pēc mirkļa to jau pārmāc šokolāde dūmi un vaniļa. Arī garšā būs jūtami gatavi un nedaudz saldeni augļi - žāvētās plūmes, mellenes, ķirši un upenes. Pēcgrašā jau parādās šokolāde un pikantas krustnagliņas, kanēlis un vēl citas garšvielas. Ar vāciešiem piemītošo rūpību vīns ir nostrādāts līdz ikvienai sīkumam, tieši tāpēc latviešu virtuvē tam būs ļoti grūti atrasts kaut ko tikpat perfektu sabiedroto. Ja nu vienīgi ar kādu maigu, ne pārāk treknu un žāvētām plūmēm bagātu pīli vai ne pārāk saldenu šokolādes desertu. Taču labu vīnu cienītāji to var baudīt arī vienu pašu, izgaršojot un analizējot katru šī vācu meistardarba nianses.


Cena Latvijā 18 Ls

Komentāri (0)  |  2009-11-24 20:51  |  Skatīts: 3219x   
- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ