vinzinis.lv

 vinzinis.lv

 

Dzirkstošais vīns labam ēdienam.




Pasaule ir mainījusies. Tā ar katru brīdi kļūst arvien  mazāka.  Šobrīd no Rīgas nokļūt  Lielbritānijā var lētāk un ātrāk nekā līdz Daugavpilij. Tas pats sakāms arī par tādu vīnu zemi kā Itālija. Ja tā likās tāla un nesasniedzama, tad aizlidot līdz Bergamo lidostai pie Milānas var divās stundās, samaksājot nedaudz virs 10 Ls. Tas ļauj izbaudīt arī pavisam citas sajūtas, nekā kādreiz, ceļojot un pārtiekot tikai no līdzpaņemtās rupjmaizes un speķa. Bergamo lidostu es pieminu tāpēc, ka tikai 35 km attālumā no tās atrodas slavenākais Itālijas dzirkstošo vīnu reģions Franciacorta.



Tas ir daudz mazāks par Šampaņu, taču nebūt ne sliktāks. Arī šī dzirkstošā itāļu vīna ražošana notiek pēc tādas pat tehnoloģijas, kā šampanietis. Vēsturiski vīns šajā reģionā ir gatavots vairākus gadu simtus, tomēr par Franciacorta, kā augstas kvalitātes dzirkstošā vīna ražošanas vietu var runāt tikai pēdējos 50 gadus, kad vietējie vīndari šai lietai pieķērās pa īstam. Ikviens, kas baudījis šo dzērienu atzīs - tas viņiem ir izdevies. Lai arī šeit turpina ražot veiksmīgus parastos vīnus, tomēr, ja kādam vīnu pazinējam apjautāsieties par Franciacortu, tad pirmais par ko viņš padomās, būs lielisks dzirkstošais vīns. Ne velti, jo kopš 1993. gada šis ir vienīgais dzēriens, uz kura pudeles etiķetes nav jāraksta tik pierastais Itāļu vīnu kvalitātes simbols DOCG. Pietiek tikai ar norādi franciacorta, jo laika gaitā tas jau ir kļuvis par sinonīmu visaugstākā līmeņa dzirkstošam itāļu vīnam.



Paši itāļi uzskata, ka nākotne pieder tieši viņiem, nevis franču šampanietim, jo, dzenoties pēc pārdošanas apjomiem, viņi brīžam aizmirst par produkta kvalitāti. Iespējams, ka šo tēzi apstiprina 2009. gada notikumi vīna pasaulē. Krīzes rezultātā šampanieša pārdošanas apjomi saruka par 30%, bet šī dzēriena cenas lielveikalos brīžiem bija nokritušās līdz 6 EUR par pudeli. Nekas tāds ar franciacorta (kā jau noprotat, tad es jau lietoju šī  dzirkstošā  vīna sinonīmu) nenotika. Gan pārdošanas apjomi, gan cenas bija stabilas. Viesojoties pie šī reģiona vīndaru apvienības interešu ppārstāvja Eiropas Savienībā - Riči Curbastro, kas reizē arī pats ir vīndaris uzdevu jautājumu: "Kāda ir šī dzēriena veiksmes formula? Arī citur ir labs lielisks klimats, augsnes, vīndari, utt...

" Nedaudz padomājis viņš atbildēja: „Mums ir paveicies, ka, mainoties dažādām valdībām un citām varām, vīndari nav padevušies kārdinājumam un lielāku ienākumu dēļ nav pat samazinājuši kvalitātes standartus. Tas nav bijis viegli, taču, kā redzams, tad šobrīd tas dod rezultātu." Zināmā mērā es viņam piekrītu, taču, manuprāt, ir arī kāds cits vērā ņemams faktors. Lombardija ir viena no Itālijas bagātākām provincēm, bet tās galvaspilsēta Milāna ir visas valsts finanšu un rūpniecības cents. Šeit vienmēr ir bijuši bagāti cilvēki, kas grib un pats galvenais - var atļauties tērēt naudu labām lietām. Franciacortas reģions vienmēr ir bijis bagāto milāniešu atpūtas vieta. Pieprasījums pēc labām lietām rada piedāvājumu un te Franciacortai ir ko piedāvāt.


Ricci Curbastro Franciacorta Saten Brut
. Šis dzirkstošais vīns vispirms 8 mēnešus izturēts mazās ozolkoka mucās. Tikai pēc tam tas pakļauts turpmākajai apstrādei un pudelēs, kopā ar rauga nogulsnēm pavadījis vismaz 30 mēnešu. Vārds saten liecina, ka dzērienā pierasto 7-8 atmosfēru vietā būs ne vairāk par 5, kas šai franciacorta piedod daudz maigāku garšu. Šo vīnu ražo tikai un vienīgi brut versijā. Aromātā maigi, gatavi citrusaugi, nedaudz vaniļas. Garša ļoti delikāta, lieliski sabalansēta ar maigu ābolu notīm. Interesanti, ka šis ārkārtīgi universāls dzēriens, jo tas lieliski saskan ar gandrīz jebkuru ēdienu. Tas pats sakāms arī par klasisko Ricci Curbastro Franciacorta Brut, kam ir patīkams ziedu un maigu citrusu un ābolu aromāts. Tā garšā jau vairāk jūtami skābeni augļi, kas kopā ar nedaudz it kā pikantu pēcgaršu lieliski spēj tik galā ar ēdienu.
Vispār, runājot par gandrīz jebkuru franciacorta veidu un stilu,  man gribas uzsvērts šī dzēriena lielisko saderību ar ēdienu. Iespējams, ka es joprojām esmu kāda it kā vienkārša bet tai pašā laikā lieliska šī reģiona restorāna iespaidā.
Runa ir par Due Columbe (Divas Dūjas), kas atrodaspašā reģiona centrā, Rovato pilsētiņā un kurā valda šefpavārs Stefano Cerveni. Savos ēdienus viņš cenšas saglabāt tradicionālās reģiona ēdienu  tradīcijas, reizē tās apvienojot ar moderno itāļu virtuves stilu un, protams, neaizmirstot pašu svarīgāko - franciacorta.

Lūk,  ko viņš piedāvā pie ļoti spēcīga un izteikti sausa  Ricci Curbastro Franciacorta Extra Brut.

  • - La Patata Viola, il Gambero Rosso ed il Franciacorta (violetie kartupeļi ar Sicīlijas garnelēm un franciacorta mērci);
  • - L'Uovo, il Parmigiano ed il Tartufo in Versione Estiva (Ola, siers Parmigiano un trifeles vasaras versijā);
  • - Insalata di Germogli e Fiori all'Aceto Balsamico Tradizionale Sulla Creme Brulee di Fioe Gras d'Anatra (Asnu un ziedu salāti ar tradicionālo balzāmetiķi un pīļu aknu brulē krēmu).


Savukārt jau manis pieminētais  Ricci Curbastro Franciacorta Saten Brut šajā restorānā lieliski saskanēja ar :

  • - Spaghetti tiepidi, Mazzancolle e polpa di Ricci di Mare (Remdeni spageti ar Mezzancolle garnelēm un jūras ežu liesumiņiem);
  • - Spiedino„mobido" di Scampi di Mazara del Vallo, Salsa al Vino Rosso, Crema di Porri (Garneļu Scampi iesmiņi no Mazara del Vallo pilsētas Sicīlijā ar sarkanā vīna mērci un puravu krēmu).

Pieļauju, ka mans  tulkojums nedod pietiekami skaidru  priekšstatu,  jo ne esot pavāram man ir diezgan grūti precīzi aprakstīt ēdienus. Jebkurā gadījumā secinājums ir viens.  Ja pie lieliska ēdiena vēlaties kaut ko dzirkstošo, padomājiet par franciacorta.

Komentāri (3)  |  2010-11-05 17:28    
Ivi* - 2010-12-14 20:57
Kur Riga var nopirkt Franciacorta?

Ainars* - 2010-12-20 23:21
Franciacorta (Belavista) ir redzēzēts SKY. Cena ap 20 Ls. Tā ir normāla cena.

Uldis* - 2018-02-09 23:44
32 augusts, Mārupe Villa Crespia Novalia 19.23


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ