vinzinis.lv

 

Latvijā ražots vīns


Es ļoti skeptiski raugos uz Latvijā ražotu vīnogu vīnu

Ja runa iet tikai par garšu, tad tam ir objektīvi iemesli, kas Latvijā liedz ražot labu vīnu. Daudzu gadsimtu vīnkopības prakse liecina, ka labu vīnu var saražot vienīgi no tā saucamajām mājas vīnogām jeb latīniski Vitis vinifera, kuru ogas mūsu klimatā līdz galam nenogatavojas. Mums vienkārši trūkst saules. Latvijā sastopami pārsvarā šo vīnogu un savvaļas vīnogu Vitis labrusca vai Vitis amurensis krustojumi. Šīs vīnogas nogatavojas ātrāk, taču no tām labu, garšas ziņā augstvērtīgu vīnu saražot nav iespējami. Tāpat es diezgan skeptiski skatos uz Latvijā izplatīto praksi dažādu augļu sulām, lai tās rūgtu pievienot cukuru. Tā tiek pagatavota vien salda, norūgusi un alkoholiska sula, kurai trūkst garša elegance. Vai dzērienu kurā 1/3 daļu sastāda cukurbiešu cukurs jāsauc par vīnu? Diezin vai. Kā hobijs un tūristu piesaistīšanas objekts, vīnogu audzēšana un vīna darināšana, ir lieliska un ļoti atbalstāma lieta. Šāds vīns, kuram būs izdomāts interesants stāsts noteikti pievilinās cilvēkus šādam apskates objektam, kurā viņi labprāt var nobaudīt arī vietējo vīnu. Tāpat Latvijā ražots mājas vīns būtu lielisks suvenīrs, ko cilvēki no citām zemēm labprāt pārvestu mājās.

Pirms kāda laika britu vīna žurnāls Decanter rakstīja, ka pēc 20 gadiem, sakarā ar globālo sasilšanu, Baltijas valstis būs ideāla vieta šampanieša vīnogu audzēšanai. Francijā būs par karstu un šim dzērienam derīgas vīnogas vairs nevarēs izaudzēt.

Man ļoti patīk Camus konjaka nama īpašnieka Jean Pol Camus reiz  teiktais: „Konjaku pagatavot ir ļoti vienkārši. Vajag tikai lai tavas tēvs, tavs vectēvs, tavs vecvectēvs to būtu darījuši. " To var attiecināt arī uz vīnu. Mums vienkārši pagaidām trūkst tradīciju. Tāpēc cerot uz globālo sasilšanu vajag  jau laicīgi vajag sākt trenēties.

Komentāri (6)  |  2010-09-23 21:30    
aleo* - 2011-02-22 02:34
Ar LV viinogaam ir cita probleema. Liidz shim neviens nopietni nav darbojies ar tehnisko viinogu selekciju, tikai ar galda, liidz ar to nekaa praatiiga viindariishanai nav. Bet tas ir tikai laika jautaajums, jo pashreiz ir vairaaki entuziasti, kas braukaa pa pasauli un vaac staadmateriaalus - krima, amuura, Z-amerika..
Ar Juusu piemineetajaam R_eiropas viinogaam ir cita probleema, taas nevis neienaakas liidz vajadziigajam cukuram, bet taam sheit vienkaarshi nenobriest dzinumi...
Veel buutiska probleema - Eiropas savieniibaa nedriikst bez sertifikaacijas nevienu staadu ievest, kaut arii Kanaadaa buutu mums atbilstoshi staadi.
Attieciibaa uz cukuru - Vaacijaa gandriiz visas viindariitavas izmanto cukurbieshu cukuru. Un nez vai cukurs buut taa trakaakaa lieta, rietumos probleemas sastaada skaabe, aromaati, un tas viss arii tiek papildinaats maaksliigi. protams ne jau visi un visur taa dara.
Bet shaubos vai LV kaadriez gatavos Merlot vai Cabarnet tipa viinus, driizaak jaameklee kaut kas sev unikaals.

vinziis* - 2011-03-22 22:13
Es ceru, ka pie mums pienāks tie laiki, kad mēs varēsim paši ražot labu vīnu. Tāpēc, es piekrītu Jean Pol Camus teiktajam.

Rolands T.* - 2011-04-10 08:42
Varbūt vīnziņi var ieteikt. Vēlos iestādīt vīnogulājus, dārza dienvidu pusē. Lielākā Latvijas vīnogulāju problēma ir nevis mēreni vēsais klimats, bet gan krasās temperatūras svārstības. Bieži vien vīnogulāji nosalt tieši pavasarī. Esmu dzirdējis, ka Latvijas laboratorijās ir radītas vairākas hibrīdu šķirnes, kuras labi aug mūsu klimatā un dod sulīgas ogas ar augstu cukura līmeni. Iesakiet, kur var nopirkt dzīvotspējīgus stādus?

Rolands T.* - 2011-04-10 08:54
Latvijā, reizi divos gados, ir teicamas ābolu ražas. Ja cilvēciņiem varētu iemācīt taisīt dabīgu sidru, domājams, tūristiem būtu lielāks prieks. Tas varētu būt no dažādām ābolu šķirnēm, ar dažādu izturēšanas pakāpi un uz etiķetes varētu būt: AOC Kurzeme,vai Ladgale ;-)

aleo* - 2011-04-11 07:17
ir tada latvijas viindaru un viinkopju biedriiba - vindaris.lv laikam. Tur par viinogaam daudz var uzzinaat. Bet par to no kaa var labus viinus uztaisiit diezvai kaads staastiis. Peedeejo 2 gadu laikaa ir iznaakushi daudzi labi sausi baltviini. Tikai apjomi taadi, ka pashiem pat nepietiek. :)

aleo* - 2011-04-11 07:23
A par aaboliem - tie, kas nodarbojas ar audzeeshanu razhas ir katru gadu. Katru otro ir tiem, kas nekopj un nenormee aabeles.
Cilveecinji prot uztaisiit sidrus un aabolus viinus. Labi aabolu sausie viini ir tieshi taapat baudaami un veerteejami kaa viinogu viini - naak aaraa taas pashas nianses, aromaati pat izteiktaaki, garzshas protams savaadaakas - daudz asaakas deelj domineejoshaas aabolskaabes, bet pie maltiites ljoti labi baudaami. Tikai vai ikdienas pateereetaajs to spees noveerteet, taapeec ejoshaaki ir visaadi rabarberi un visaadi citaadi saldi sXdi :)


- Pievienot komentāru:

Vārds:

Komentārs:

Drošības kods:

Atpakaļ